Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astrid Lindgren-saga med krigsflygplan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / © Joakim Jalin - Jalin Film AB
Eva Röse i "Innan vintern kommer".
Foto: / © JOAKIM JALIN - JALIN FILM AB

Sverige är aldrig vackrare än så här: Ett rött gammalt hus, trägolv och kakelugn. 

En blek Mårbackapelargon i fönstret, kaffe på spisen, och utanför den mest mättade sommar man kan tänka sig med tjocka humlor, darrande löjtnantshjärtan och outtröttligt fågelkvitter. 

På bondgården, bortom civilisationen bor en liten familj. Det är pappa (Henrik Norlén), mamma (Eva Röse), sonen (Wilhelm Abraham) och hans vita vackra häst.

Allt är som i en Astrid Lindgren-saga. Fast detta är inte Bullerbyn, inte ens Körsbärsdalen faktiskt, utan detta är Törnrosdalen med stridsflygplan i skyn, bombrök vid horisonten och kuppmakare som verkar hänsynslöst längs vägarna. 

Till slut kommer kriget också till den isolerade familjen när tre onda män (Andersson, Skarsgård, Spira) knackar på för att plåga dem.

”Innan vintern kommer” är först ut av filmerna som ingår i årets svenska krigstrend. 

Även kommande ”Den blomstertid nu kommer” och Jesper Ganslandts ”Jimmie” lär bjuda på dystopi på hemmaplan. 


LÄS MER: Skimrande romantik som är värd sina Oscarsnomineringar 


 Men just Stefan Jarl (annars främst känd för den klassiska Modstrilogin) har ju länge gått vid katastrofens sida. 2013 kom hans dokumentär ”Godheten” om pengadyrkan och ekonomisk ojämlikhet, och 2010 ”Underkastelsen” om hur miljöförstöringen fyller vårt blod med giftiga kemikalier.

Även här vill han förstås säga oss något. Poängen att kriget kan nå även oss vackra blondiner i den svenska idyllen är uppenbar, och obehaglig. 

”Innan vintern kommer” framstår på sätt och vis som en blandning av ”Bröderna Lejonhjärta”, den postapokalyptiska filmen ”Vägen” och Michael Hanekes plågsamma familjeexperiment ”Funny games”. 

Den utgör också en fristående och sista del av Jarls spelfilmstrilogi som inleddes med två andra skildringar av barn på väg att bli vuxna – ”Goda människor” (1990) och ”Jag är din krigare” (1997). 

Men efter en ganska långsam uppbyggnad tar filmen liksom inte vägen någonstans. 

I de oerhört vackra bilderna förväntar man sig en vändning eller en utveckling som aldrig kommer. Filmen lämnar oss i stället i en kompakt känsla av meningslöshet, och även om det kanske är precis vad som är meningen, så blir det lite tamt.


INNAN VINTERN KOMMER

Sverige. 

Av: Stefan Jarl. 

Med: Eva Röse, Peter Andersson, Henrik Norlén, Joel Spira, Valter Skarsgård. 

Längd: 1:15. 

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Eva Röse

Spelar mamman med trovärdighet, och gör henne till den tuffare i familjen. Men hennes mod ska straffa sig i den värld där det säkraste valet har blivit att gömma sig.


Henrik Norlén

Gör en snäll och mjuk pappa, som snart ska få byta värme mot förtvivlan.


Valter Skarsgård

Efter Alexander, Gustaf och Bill, kommer Valter, 22, som gör en övertygande insats som grym militär. Hollywood Reporter utsåg nyligen Valter till en av årets mest spännande nya stjärnor, så vi lär få se mer!