Foto: / © Joakim Jalin - Jalin Film ABFoto: / © Joakim Jalin - Jalin Film AB
 Foto: / © Joakim Jalin - Jalin Film AB
Eva Röse i "Innan vintern kommer". Foto: / © JOAKIM JALIN - JALIN FILM ABEva Röse i "Innan vintern kommer". Foto: / © JOAKIM JALIN - JALIN FILM AB
Eva Röse i "Innan vintern kommer". Foto: / © JOAKIM JALIN - JALIN FILM AB

Astrid Lindgren-saga med krigsflygplan

Publicerad

Sverige är aldrig vackrare än så här: Ett rött gammalt hus, trägolv och kakelugn. 

En blek Mårbackapelargon i fönstret, kaffe på spisen, och utanför den mest mättade sommar man kan tänka sig med tjocka humlor, darrande löjtnantshjärtan och outtröttligt fågelkvitter. 

På bondgården, bortom civilisationen bor en liten familj. Det är pappa (Henrik Norlén), mamma (Eva Röse), sonen (Wilhelm Abraham) och hans vita vackra häst.

Allt är som i en Astrid Lindgren-saga. Fast detta är inte Bullerbyn, inte ens Körsbärsdalen faktiskt, utan detta är Törnrosdalen med stridsflygplan i skyn, bombrök vid horisonten och kuppmakare som verkar hänsynslöst längs vägarna. 

Till slut kommer kriget också till den isolerade familjen när tre onda män (Andersson, Skarsgård, Spira) knackar på för att plåga dem.

”Innan vintern kommer” är först ut av filmerna som ingår i årets svenska krigstrend. 

Även kommande ”Den blomstertid nu kommer” och Jesper Ganslandts ”Jimmie” lär bjuda på dystopi på hemmaplan. 

 

LÄS MER: Skimrande romantik som är värd sina Oscarsnomineringar 

 

 Men just Stefan Jarl (annars främst känd för den klassiska Modstrilogin) har ju länge gått vid katastrofens sida. 2013 kom hans dokumentär ”Godheten” om pengadyrkan och ekonomisk ojämlikhet, och 2010 ”Underkastelsen” om hur miljöförstöringen fyller vårt blod med giftiga kemikalier.

Även här vill han förstås säga oss något. Poängen att kriget kan nå även oss vackra blondiner i den svenska idyllen är uppenbar, och obehaglig. 

”Innan vintern kommer” framstår på sätt och vis som en blandning av ”Bröderna Lejonhjärta”, den postapokalyptiska filmen ”Vägen” och Michael Hanekes plågsamma familjeexperiment ”Funny games”. 

Den utgör också en fristående och sista del av Jarls spelfilmstrilogi som inleddes med två andra skildringar av barn på väg att bli vuxna – ”Goda människor” (1990) och ”Jag är din krigare” (1997). 

Men efter en ganska långsam uppbyggnad tar filmen liksom inte vägen någonstans. 

I de oerhört vackra bilderna förväntar man sig en vändning eller en utveckling som aldrig kommer. Filmen lämnar oss i stället i en kompakt känsla av meningslöshet, och även om det kanske är precis vad som är meningen, så blir det lite tamt.

 

INNAN VINTERN KOMMER

Sverige. 

Av: Stefan Jarl. 

Med: Eva Röse, Peter Andersson, Henrik Norlén, Joel Spira, Valter Skarsgård. 

Längd: 1:15. 

Från: 15 år.

 

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Eva Röse

Spelar mamman med trovärdighet, och gör henne till den tuffare i familjen. Men hennes mod ska straffa sig i den värld där det säkraste valet har blivit att gömma sig.

 

Henrik Norlén

Gör en snäll och mjuk pappa, som snart ska få byta värme mot förtvivlan.

 

Valter Skarsgård

Efter Alexander, Gustaf och Bill, kommer Valter, 22, som gör en övertygande insats som grym militär. Hollywood Reporter utsåg nyligen Valter till en av årets mest spännande nya stjärnor, så vi lär få se mer!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag