Asterix & Obelix och britterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Asterix och Obelix planerar att rädda sitt grannland med hjälp av trolldryck.

ÄVENTYR I 3D
Frankrike. Av Laurent Tirard. Med Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve. Svenska röster bland andra Suzanne Reuter, Allan Svensson, Marie Serneholt, Marie Richardson.
Längd: 1.50. Från: 7 år.

Visste du att det var bristen på trolldryck som resulterade i teets inträde i Storbritannien? Så skrivs i alla fall historien i senaste filmen om gallerna Asterix och Obelix, nu på uppdrag i Britannia - ett land klätt i rutigt där Julius Caesars flotta ligger och väntar på att få styra upp den förtappade civilisationen. Med hjälp av trolldryck ska duon rädda sitt grannland - ett uppdrag som kräver tuffa agenter i stil med James Bond om man ser till grafiken och musiken i förtexterna, och filmens originaltitel understryker denna 007-flirt - "Asterix och Obelix - i hennes majestäts tjänst".


Störst behållning blir deras kumpan Fixfax - britt ut i fingertopparna som inte rör en min i onödan. I Guillaume Galliennes gestaltning blir Fixfax en figur man gillar. Även Fabrice Luchinis Julius Caesar är underhållande men hans svenska röst är närmast obegriplig.


Historien serverar en del filmreferenser och den givna driften med romare men paralleller till hjärntvätten av Malcolm McDowells figur Alex i Stanley Kubricks "Clockwork Orange" flyger förmodligen förbi biobesökarna på den yngre skalan.

Laurent Tirard har lockat till sig en fin uppsättning franska skådespelare men resultatet är på sina ställen lite för avancerat för att vara en bra barnfilm och för pajigt för att vara en kul komedi.

3D-effekten tillför möjligtvis något till ovan nämnda förtexter men i övrigt känns den överflödig.