Anna Karenina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aaron Taylor-Johnson som Vronsky och Alicia Vikander som Kitty på en bild från "Anna Karenina".
Foto: Laurie Sparham

Anna Karenina
England. Av Joe Wright. Med Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Alicia Vikander, Emily Watson, Bill Skarsgård.
Längd: 2.09. Från: 11 år.

I "Försoning" visade Joe Wright att han var olik andra regissörer. Det var ett gripande och vaket kostymdrama, det kändes modernt. Keira Knightley kom äntligen till sin rätt. Hennes dockansikte hade tidigare inte visat något vidare djup, men nu spelade hon på allvar.

Sedan har Wright experimenterat med filmer som "Solisten" och "Hanna", en sagolik thriller. Båda var unika, men ingen lika bra som "Försoning".

Leo Tolstoys avdammade "Anna Karenina" ställer sig inte heller i ledet av tradionella kostymdramer. Teatern har förflyttats till filmduken och lekfullheten flödar. Den här gången faller det på plats.


Det dansas fram i miljöer som liknar kulisser. Kameran betraktar aktörerna genom speglar eller bakom tunna väggar medan den rör sig. Det är teater, men ändå så mycket film. Vid något tillfälle fryser allt som i science fictionfilmer. Den enda som rör sig är Anna Karenina, värdigt spelad av Knightley. Det är praktfullt - kostymerna, scenografin och Dario Marianellis musik är lidelsefull. Han kommer att ta hem Oscarn.


Det klär Knightley att åldras. Som Anna är hennes passion tung som en blodröd sammetsmantel. Hon är gift med en uppsatt rysk politiker och allas blickar följer henne när hon bär de draperade klänningarna. Därför blir det skandal när hon möter greve Vronsky (Aaron Taylor-Johnson) som blir hennes älskare. När hon lämnar sin man blir hon så smutskastad av societeten att hon inte kan visa sig.

Kitty (Alicia Vikander), en släkting till Anna, är även hon förälskad i Vronsky. Hon är förkrossad.

Kärleken mellan Anna och Vronsky är just så galen och otämjbar som den ska vara - det sprakar mellan Taylor-Johnson och Knightley.

Taylor-Johnson är ett fynd, bara hans uppenbarelse får en att smälta och Jude Law som spelar maken levererar minst lika intensivt.

Det är ett vackert sammansatt bygge och en lysande ensemble.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Keira Knightley


Bär upp rollen med dignitet.


Jude Law

 

Kul att se honom som maken, i stället för älskaren. Han platsar i ett klassiskt drama.


Aaron Taylor-Johnson

Han krossar hjärtan på film, även mitt.


Alicia Vikander

Som alltid skör, men väldigt lik rollen i "A Royal Affair".