"American hustle"

Publicerad

KRIMINALDRAMA

USA. Av David O. Russell Med Amy Adams, Christian Bale, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Robert De Niro

En topp-ensemble ger inget toppresultat per automatik vilket flera filmer är bevis på, stjärnspäckade och emotsedda "Gangster Squad", "Gatsby" och "The Counselor" är exempel från senare år som mötts av mer ris än ros.

David O. Russell har laddat sin senaste historia med stekheta skådespelare och lyckas tack vare känsla för detaljer och personregi infria de höga förväntningarna.

 

Filmen, som till viss del är baserad på Abscam, en FBI-utredning i slutet av 70-talet, handlar om Irving, en businessman i gråzonen, hans kärlek och kumpan Sidney, och en FBI-streber. Irving håller fasaden om legitim verksamhet uppe men huvudinkomsten handlar om människors sista pengar, desperat investerade i spekulation med tvivelaktig utdelning. Så hamnar de i polisens klor men erbjuds en utväg om de samarbetar och hjälper till att sätta dit större bluffmakare än deras con-duo.

David O. Russell jobbar vidare med favoritskådespelare från tidigare produktioner i den här gangsterhistorien där kärlek är den röda tråden. Kärlek till en svunnen tid - snyggt återskapad i scenografi, kostym, musik, kärlek till karaktärerna som tampas med sin vardag och samtidigt ska hantera nervpirrande förhandlingar och kärlek till genren - en underbar blandning av hårdkokt och rörande.

 

Historien är spännande och ofta dråplig men det är personteckning och ensemblespel som är O. Russells styrka. Introscenen med en närgången studie av hur Irving varsamt maskerar sin besvärande flint är fantastisk.

Filmen tappar bitvis fokus när historien drar ut på sig själv lite för länge och i en scen där Jennifer Lawrences karaktär städar frenetiskt - hennes desperation köper jag, men inte förpackad så här.

Övrigt är intagande, spännande och smart ner till minsta biroll och varenda 70-talssvettig kostym och fluffig frisyr sitter som en smäck - ett helgjutet filmskapande på hög nivå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag