"Alvin och gänget: Gasen i botten"

Publicerad

Dags för den fjärde "Alvin och gänget"-filmen, och allt kommer troligtvis vara som vanligt. Det vill säga barnen kommer att älska den, och filmkritikerna hata den.

Därför tog jag med mig ett sånt där oskyldigt okritiskt barn till pressvisningen. Han var jättenöjd! Varför? "För att det var ekorrar med A på tröjan."

Okej, men vad gillar du med det? ”De åt upp hela huset, bordet, soffan, allt var trasigt".

Mycket klokare än så blev jag inte på det gåtfulla folkets relation till Alvins dragningskraft.

Men uppenbarligen är det något visst med gulliga ekorrar med gälla röster, och spännande med färgsprakande action. När de tre små animerade vännerna råkar släppa lös allt från apor till papegojor på ett flygplan, är lyckan gjord.

Numera bortskämd

Som vuxen däremot är man ju numera bortskämd med barnfilmer som är laddade med lika mycket humor för de stora som de små. Filosofiska djup och skämtsamma blinkningar som går över huvudet på barnen. Det får man inte här. Alls. Och berättelsen om hur Alvin och hans gäng åker till Miami för att stoppa sin människopappa Dave från att förlova sig, är så pass tunn att den mest kan liknas vid en tråd som håller ihop gulliga musikalnummer och tokiga prutt- och kissincidenter.

Detta är med andra ord kanske inte att klassa som godkänd kvalitetsunderhållning, men även barn ska ha rätt att odla sin dåliga smak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag