Albert Nobbs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Glenn Close som ALbert Nobbs.

Albert Nobbs är en tankeväckande kostymfilm om lesbiska kvinnor med dold identitet i Dublin i slutet av 1800-talet. Ett intressant tema och en stark historia som tappar mark när den abrupt byter riktning sista tredje­delen.

Albert Nobbs (Glenn Close) är en klippa i lyxiga Morrison Hotel där han arbetar som butler. Han rör sällan en min och gör aldrig några misstag, men han bär på en hemlighet: han är egentligen kvinna.


En natt håller han på att bli avslöjad, men då får han istället veta att det finns fler som han. Han börjar fantisera om att gå längre och gifta sig med en kvinna.

På Oscarsgalan var det väntat att Meryl Streep skulle ta hem statyn, Close låg tätt efter. Streep är transparent. Hon låter ett gytter av känslor bubbla under ytan, medan Close är tillknäppt och läcker ut en liten strimma. Här upprätthåller hon den perfekta fasaden av en kvinnoman, men några gånger justerar hon rösten för tydlighetens skull. Ett onödigt tillägg som gör att man fäster sig vid prestationen istället för vid rollfiguren.

Glenn Close som Albert Nobbs.

FAKTA

DRAMA

Land: Irland/England.

Av: Rodrigo Garcia.

Med: Glenn Close, Mia Wasikowska, Janet McTeer, Brendan Gleeson, Aaron Johnson.

Längd: 1.54