Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ai Weiwei: Never sorry"

Ai Weiwei.

DOKUMENTÄR

Land: USA/Kina.

Av: Alison Klayman.

Med: Ai Weiwei.

Längd: 1.31.

Från 15 år.

Han är stor och kraftfull. Hans ateljé är som en industrihall och hans röst hörs, klar och tydlig, när han talar om orättvisor och övergrepp.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är en världssuccé. Just därför är han ett så svårlöst bekymmer för kinesiska myndigheter, som är vana att göra som de vill utan att behöva lyssna på sina medborgare.

Weiwei låter sig varken styras eller ignoreras. I skydd av sin berömmelse kan han ta på sig rollen som yttrande- frihetens främste apostel i Kina - problem får han, men dem struntar han i. För efter tolv år som konststudent i USA vet han vad han slåss för - och att om han skulle försvinna så blir det inte i tysthet.

Amerikanska dokumentärfilmaren Alison Klayman har följt Weiwei i ett par år och visar upp en magnifik och bullrande man som går fram med hög-buret huvud - inte ens privatlivets utmaningar tycks han rygga inför. Porträttet av en effektiv och självmedveten en treprenör både imponerar och roar. Han skulle vara en dröm för dagens marknadsinriktade kinesiska makthavare - om de bara kunde styra honom.