Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abraham Lincoln - vampire hunter

Regissören Timur Bekmambetov skulle ha lagt några extra slantar på manusutveckling.

ACTION/FANTASY

USA.

Av: Timur Bekmambetov.

Med: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Rufus Sewell.

Längd: 2.16.

Från: 15 år.

Den kazakstanske regissören Timur Bekmambetov gjorde succé på hemmaplan med sin skräckhistoria "Nattens väktare" 2004. Fyra år senare regisserar han "Wanted" - en cool film med välkoreograferade slagsmål, en sönderslagen James McAvoy och en försvinnande mager Angelina Jolie. En hårdkokt rulle med inslag av humor mitt i det blodiga allvaret, den fight club McAvoy tvingades genomlida var underhållande, många scener var en fröjd för ögat och slutet något oväntat.

 

I "Abraham Lincoln...", som Tim Burton är med och producerar, flirtar filmskaparen med både vampyrfantaster och historiskt intresserade, typ. Här berättas Abraham Lincolns historia från barndom till tiden som president och den mixas med vampyrslakt i den kletigare skolan. Scener över inbördeskrigets slagfält blandas med halshuggning av odödliga, kampen mot slaveriet med dränering av balbesökare. Abe får naturligtvis också gå i lära hos en solkänslig gentleman som vet exakt hur de blodtörstiga ska förgöras.

 

Problemet med filmen måste ha uppstått på manusstadiet - idén är ju väldigt kul - att förvränga Lincolns biografi och göra en effektfull skräckaction av den. Men det blir varken hackat eller malet - politiskt uppdrag blandat med blodstänk och sylvassa tänder.

Och kanske framför allt - huvudpersonen är så ointressant att man tillslut bryr sig mer om hans odödlige vän som ligger utslagen i tågvagnen än om hur det ska gå för USA:s grånade president. Det är inte tråkigt men engagemanget ligger på en ganska låg nivå och inte ens en svindlande språngmarsch över hästryggar får mig att haja till.

3D i all ära men här hade man tjänat på att lägga några extra spänn på manusutveckling...

 

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

 

Benjamin Walker

Spelar Lincoln och är möjligen porträttlik, (och ibland extremt lik Liam Neeson!) men sminket lyser med sin närvaro, tyvärr. Kan dock både slåss och lida vilket bådar gott framöver.

 

Dominic Cooper

Har hunnit med en del biroller och borde få fler chanser att bära en hel film. Den mest komplexa figuren i filmen och gör sin vampyr rättvis.

 

Rufus Sewell

Spelar alla vampyrers anfader Adam. Är ond och har ett ödesmättat mål med sin framfart men särskilt övertygande är han inte och inte särskilt skrämmande heller.

 

Sally Field

Spelar Abes kärlek Mary.