Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

A Royal affair

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mads Mikkelsen och Alicia Vikander gör trovärdiga porträtt som kungens läkare och som drottning Caroline.
Foto: Jiri Hanzn

DRAMA

Av: Nikolaj Arcel.

Med: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Trine Dyrholm, David Dencik.

Ålder: Från 11 år.

Längd: 2.20.

Ibland springer man på otroliga historiedokument på film som man inte skulle ha känt till annars. Det gör mig alltid lika tacksam. Det är som att vår gamle historielärare knackar oss på axeln, riktar vår blick ifrån dagens självupptagna bloggar mot vårt historiska arv. Sätter oss i ett historiskt sammanhang.

Den här säregna historien handlar om vad som gjorde Danmark till ett föredöme på 1700-talet, beundrat av självaste Voltaire.

Kung Christian VII av Danmark, här spelad av Mikkel Boe Følsgaard var lynnig, narcissistisk, aggressiv och barnsligt besatt av lekar. När det blev tydligt för den multibegåvade drottningen Caroline att hennes makes sjuka psyke var utan räddning, utplånades sakta den färgstarka person hon var.

Tills kungens nye läkare, John Struensee (Mads Mikkelsen), anlände. De inledde en passionerad affär och genomförde radikala politiska förändringar, genom att låta den sinnessvaga kungen uppföra skådespel.

Undret Alicia Vikander kom ifrån ingenstans och har sedan 2010 gjort väldigt olika porträtt. Från ung arbetarflicka i Göteborg till denna kungliga tänkare från 1700-talet.

Oavsett vad hon gör, blir det äkta i minsta detalj. Hon kommer att knäcka utomlands. Mikkelsen, Vikander och Følsgaard skapar en alldeles speciell energi tillsammans, medan de andra adelsmännen är styltigt framställda.

"A royal affair" är vackert passionerad, bitvis träig och har historiens brutala vingslag.

Framför allt förvånar historien.

Hur drottningen och läkaren tog över makten och lyckades styra kungen som en nickedocka. Att de vågade göra sig ovänner med adeln genom att skära ner på deras tillgångar och ge folket rättigheter. Ändå fick de folket emot sig.

Det verkar overkligt, men är sant.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Alicia Vikander

Den bästa svenska nykomlingen just nu. Ett skådisunder med ögon djupa som brunnar. Man får aldrig nog.


Mikkel Boe Følsgaard

Övertygande som galning. Kan hantera spratt och vara naturlig. Bra debut i en unik roll.


Mads Mikkelsen

Ankaret i filmen. Mikkelsen uppför rollen stabilt, han utmärker sig inte, men är ledigt skitig och en trovärdig ledare.


David Dencik

Spelar en maktlysten adelspräst. Inte lika glimrande som han brukar, men han ger liv åt denna ganska endimensionella karaktär.