Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"A most violent year"

Foto: Atsushi Nishijima

Det är 1981 i ett New York genomsyrat av råkall vinter och ökande brottslighet. Men Abel Morales (Hayes) tror fortfarande på den amerikanska drömmen.

BIO

"A most violent year"

Dramathriller

USA.

Av J. C. Chandor.

Med Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Albert Brooks.

Längd: 2:00.

Från: 15 år.

Genom att sälja eldningsolja har han fått det lilla familjeföretaget att blomstra, och genom en strategisk markinvestering tänker han nu ta nästa steg mot att bygga ett imperium.

Han och hans fru, maffiabossens kyligt vackra dotter (Chastain), satsar allt. Bara för att bli ansatta av alla – från rättsväsendet till banken, rånarligor och konkurrenter.

Påminner om "Gudfadern"

Men Abel vägrar låta sig dras med i de skumraskaffärer som präglar branschen, han kämpar för att för att förbli på rätt sida lagen, och på så vis påminner den här filmen oerhört mycket om ”Gudfadern”.

Här finns Brooklyngubbarna, den familjära stämningen, och inte minst det äkta paret som även utseendemässigt är en slags reinkarnation av Al Pacino och Diane Keaton.

Lysande

Regissören lyckade med ”Margin Call” (2011) förvandla börsekonomi till spänning, och här gör han samma sak med den småskaliga oljeindustrin. Till sifferdramat adderar han sen karaktärer med fascinerande djup, och dynamik sinsemellan.

Resultatet är på alla sätt och vis lysande.