Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21 Jump street

Channing Tatum visar prov på komisk talang.
Foto: Columbia Pictures/Lmk

KOMEDI

Land: USA

Av: Phil Lord, Chris Miller.

Med: Jonah Hill, Channing Tatum, Dave Franco, Ice Cube, Rob Riggle.

Längd: 1 timme 50 minuter. (Från 11 år)

"21 Jump Street" är namnet på en amerikansk tv-serie från andra hälften av 1980-talet. Johnny Depp var seriens stjärna och medverkade i 80 avsnitt som sammetsögde polisen Tommy Hanson.

Tv-serien handlade om nybakade poliser som får i uppdrag att jobba undercover som elever på high school för att komma åt ungdomsbrottsligheten.


Skådespelaren Jonah Hill, 28, var knappt född när serien rönte framgångar men tyckte ändå att en slags remake av konceptet kunde vara en bra idé och skrev grunden till historien som nu blivit film, och möjligen redan laddar för en uppföljare...

I filmversionen möter vi Schmidt (Hill) och Jenko (Channing Tatum) som trots sina olikheter från high school-tiden finner varandra på polishögskolan och blir ett radarpar när de ska ut i yrket.

Men de är inte särskilt framgångsrika som poliser och straffas ganska omgående med undercover-tjänstgöring på, just det, high school.

Och här är inget som förr - inte ens ryggsäcken hänger som den ska på 2010-talets elever.

Det hade kunnat bli en trist upprepning av  filmer man sett en miljon gånger, ett löjligt försök att väcka liv i en daterad tv-serie och sluta i en  katastrof.

Men Hill har tillsammans med regissörerna Phil Lord och Chris Miller (som tidigare gjort "Det regnar köttbullar") och manusförfattaren Michael Ball lyckats göra en underhållande film av lika delar gammal skåpmat, ironisk flirt med originalet och high schoolångest. Bitvis blir den en slags metafilm där karaktärerna kommenterar det absurda eller övertydliga i sin existens, där rollfigurerna anmärker på trovärdighetsgap hos varandra eller där man planterat in hintar från originalet men skruvar det ett varv extra. Att polischefen heter Dickson i efternamn sätter ungefär ribban för vart åt det hela barkar.


Manuset är nerlusat med snoppreferenser och andra ganska låga skämt men klarar sig förbi det hela med andan i halsen.

Efter en seg start utvecklas det här till en kul bromance-historia med starka biroller, lite Depp och några särskilt underhållande scener.