127 timmar

Publicerad
Uppdaterad
BIO DRAMA
Av: Danny Boyle
Land: USA
Längd: 1.35
Ålder: 15 år
Distributör: 20th century Fox
Sverigepremiär: Fredag
Efter den sagolika Oscarvinnaren ”Slumdog millionaire” har Danny Boyle nu tagit sig an den verkliga historien om Aron Ralston, en äventyrare med högmod. 2003 råkade han ut för sitt oundvikliga fall. Under en klättertur i en canyon ramlade han ned i en klippskreva och kilades fast med armen i kläm mot en enorm sten. Filmversionens Aron (James Franco) presenteras i en väldigt typisk Boylesk inledning, med snabba klipp och tokiga kameravinklar. En gång i tiden kändes det fräscht med ett musikvideoinspirerat bildspråk men nu är det faktiskt irriterande daterat.
 Ganska snart fastnar han. Och sitter i en smal klippskreva under resten av filmen. Låter det tråkigt? Det är det faktiskt inte. James Franco är tillräckligt karismatisk för att bära filmen i stort sett helt på egen hand och Danny Boyle lugnar ner sig och låter den olycksalige paradoxalt nog ha fullt upp. Han försöker komma loss. Tittar på insekter. Funderar över sina livsval samt varför i helvete han inte berättat för en enda person om vart han skulle. Och över exakt när det är dags att ta steget att dricka urin för att överleva. Jo, den stunden kommer och det är inte vackert.
Klockan tickar och spänningen ökar. Vi, både publiken och Aron, vet ju innerst inne att stenen sitter där den sitter och att någon räddning inte är på väg. Vad som återstår är en slö skitkniv från Kina och en avdomnad arm. Den här filmen innehåller inga stora budskap. Däremot förstår man exakt hur lång tid det tar (127 timmar) innan man är beredd att göra det som krävs.

Så bra är skådespelarna


James Franco
Har blivit Oscarnominerad för rollen, som är ett styrkeprov. Franco är i bild i princip hela tiden och är verkligen övertygande när han kämpar för sitt liv. Det här lär bli hans definitiva genombrott till A-ligan.


Kate Mara
Salander-aktuella Rooneys syster dyker upp i en liten roll, en levnadsglad hajkare som träffar på Aron ute i det vilda. Hon har en speciell utstrålning och stjäl de få scener hon är med i.


Treat Williams
En minimal roll, som Arons pappa. Det antyds att det är han som inviger Aron i att tjusas av naturen och får också symbolisera de starka familjeband som Aron borde uppskatta mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag