" The Snow white chronicles: The Huntsman winters bar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur: " The Snow white chronicles: The Huntsman winters bar"
Foto: Giles Keyte / UNIVERSAL PICTURES

Pax för att vara häxan!

Eller vad som helst som verkar mer levande än alla dessa prinsessor som sover i hundra år och sätter äpplen i halsen.

Så brukade det kännas, men de senaste årens ambition att förvandla de klassiska sagorna till berättelser med tydliga feministiska budskap, har ändå varit glädjande.

I uppdateringarna av både Snövit och Törnrosa har häxornas bitterhet, presenterats som ett resultat av männens svek, medan Snövit själv begåvades med tydliga Jeanne dArc-kvaliteter i den förra filmen. Men i den här uppföljaren är hon ändå, märkligt nog, helt bortrationaliserad till förmån för drottning Ravennas (Theron) kyliga syster Freya (Blunt).

En gång var Freya mänskligt varm. Men med krossat hjärta skapade hon sig ett rike i norr, och kidnappade hela byar av barn, i syftet att skapa en armé av huntsmen, fostrade till att slåss och aldrig någonsin älska.

Från denna prequel-uppbyggnad åker vi framåt till åren efter det att drottning Ravenna besegrats. Snövit härskar, men ondskan från den magiska spegeln försvagar henne, och det faller på Eric (Hemsworth) att förstöra den.


Detta är alltså ett lånat hopkok av allt från Sagan om ringen, Narnia, Game of thrones, Frost och Willow. Tyvärr med smaker som inte riktigt gifter sig.

Nog för att jag älskar häxdrottningarnas överspelade ilska och Zoolander-vulgära klädkreationer.

Problemet är bara att Chris Hemsworth och hans vitsiga dvärgar verkar ha skrivit på för ett kaxigare Indian Jones-äventyr, där Jessica Chastain snart ska visa sig vara den överlägsna krigaren.


Pusselbitarna passar liksom inte, eller så slarvar man bort dem. Inslaget av kvinnliga dvärgar som gärna spottar i nävarna är befriande, men förlorar sin effekt när man hela tiden ska skoja om hur fula de är.

Hemsworth är som vanligt suverän på att vara både gulligt korkad och imponerande muskulös, men att satsa allt krut på honom och inget på Snövit känns ändå fel i en film som ska signalera girl power.

Jag lovar, tjejer tröttnade för längesen på att skymmas av uppmärksamhetskåta snubbar som ständigt har en blinkning eller ett skämt på lager.

THE SNOW WHITE CHRONICLES: THE HUNTSMAN WINTERS WAR

Fantasy

USA. Av Cedric Nicolas-Troyan. Med Charlize Theron, Emily Blunt, Chris Hemsworth, Jessica Chastain. Längd: 1:55. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Chris Hemsworth

Nog för att han Braveheart-mullrar lite väl mycket med stämbanden, och hans keltiska dialekt känns mest som ett skämt. Men Hemsworth är ändå svårslagen när det gäller att leverera charmerande avslappnade hjältar.


Emily Blunt

Får spela en mer lågmäld häxdrottning än Therons mer explosiva drottning Ravenna. Med sitt nästa vita hår, och frostspridande fingrar, är hon en ondsintare kombo av Elsa och Game of thrones-Dany. En stöld hon kommer undan med.


Jessica Chastain

Påminner med sin rödlätta krigarskitighet och tveksamma lojalitet, mycket om Joanne Whalley i Willow (1988). 39 år gammal är hon också ett glädjande tecken på att Hollywood börjat släppa sin kvinnoåldersfixering.