Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Coldplay på Ullevi – så många getingar får de

Konsertvädret är inte att leka med.

Det är å andra sidan inte ljusshowen heller.

Under Göteborgs gråkalla himmel lyckas Coldplay leverera en varm och färgsprakande arenakonsert. Efter viss möda och stort besvär.

På skiva är det som det är. Coldplays två senaste album tillhör, milt uttryckt, inte deras starkaste och smakproven från den kommande ep:n "Kaleidoscope" (släpps 14/7) tyder inte på någon kreativ kursändring.

Men, som så ofta när det gäller konserter av den här magnituden, spelar det mindre roll live. Coldplay har samlat på sig gott om slagkraftigt material genom åren. 

Frontfiguren Chris Martin har själv sagt att bandet "äntligen har en låtlista som känns bra från början till slut".

Det gör att engelsmännen kan placera "Yellow", "Every teardrop is a waterfall" och "The scientist" bland konsertens fyra första låtar och ändå ha ett storslaget batteri med hits kvar.

Däri ligger också lite av turnéns styrka - och svaghet.

Upplägget har en uppenbar greatest hits-karaktär.

Coldplay bjöd på en färgprakande show. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Coldplay överraskar aldrig, men å andra sidan spelar de sina trumfkort väl i Gbg-regnet.

De är i färd med att klättra det sista pinnhålet, till arenarockens elitserie. Detta är deras Ullevidebut och då är det inte så märkligt att experimenterandet är reducerat till en del kreativa arrangemang ("Fix you" framförs ovanpå "Midnight", Tiesto-remixen av "Paradise" tar över liveversionen).

Turnéns usp är den samma som senast, och den är lika lysande nu som då:

Publikens fjärrstyrda armband, som är integrerade i ljusshowen.

När den visuella superkraften fungerar ordentligt - när solen går ned efter halva showen - består publiken av 65 427 sjungande lampskärmar.

De vajande armarna under "Hymn for the weekend", det blinkande publikhavet i "Viva la vida", gensvaret när "Fix you" färgas i blodrött.

Det är löjligt snyggt.

Coldplay-sångaren Chris Martin. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det förlåter de korta stunder när bandet låter onödigt mjukrockveka i det stora formatet, ursäktar de små ögonblick där Chris Martins publikfriande mellansnack känns manusskrivet. Får den kalla och blåsiga första timmen, där specialeffekterna fallit platt i vädret, att kännas lite mer acceptabel.

Coldplay levererar en maffig, positiv, beslutsam och generös föreställning. Full med publikfriande pyron, konfettin, LED-effekter och kantad av allsång och hits.

Visuellt skriver den här turnén om regelboken för vad en arenakonsert kan vara. 

Coldplays avancerade armband ljuger inte: framtiden ser lysande ut.

Coldplay

Ullevi, Göteborg

PUBLIK: 65 427.

VEM: Chris Martin (sång, gitarr, piano), Jonny Buckland (gitarr), Guy Berryman (bas) och Will Champion (trummor) bildade Coldplay i London -96. De har gett ut sju album och sålt över 80 miljoner skivor.

VAD: Första Ullevispelningen av två av bandets  “A head full of dreams tour”, en 120 spelningar lång världsturné som besökte Friends Arena i fjol. Konserten är även den 75:e i Ullevis arenarockhistoria.

Betygen låt-för-låt

"A head full of dreams"

Bandet hoppar in på scenen och avlossar kvällens första pyro efter bara någon minut. Och ett jättekonfetti någon minut senare. Men ljudet kämpar i motvind, i snålblåsten.

 

"Yellow"

Scenen badar i gult ljus. Chris Martin spelar akustisk gitarr. Publiken sträcker armarna i luften i den starka refrängen.

 

"Every teardrop is a waterfall"

Ännu en fest för ögat, med gott om publikfriande ingredienser (pyro, konfetti och en svensk flagga på Chris Martins mickstativ). Skamlöst, men kul.

 

"The scientist"

Chris Martin slår sig ned bakom pianot, och sjunger den tidiga indieballaden utan en enda specialeffekt. Undantaget publikens allsång.

 

"Violet Hill"

Chris plockar upp akustiska gitarren igen. Coldplay gör en mjukisimitation av The Beatles.

 

"God put a smile on your face"

Ett febrilt försök att höja temperaturen. Med ett publikfrieri för mycket, ungefär när Chris Martin gastar "woop woop" för femte gången.

 

"Paradise"

En av bandets bredaste ballader, som gjord för att tända upp stora arenor à la Ullevi. Men effekten är begränsad till den maffiga refrängen i kväll. Arenahousefinalen är dock fullt logisk. Coldplay har varit lika viktiga för den genren som, säg, Swedish House Mafia.

 

"Always in my head"

Nedtonad version som inte vill lyfta på den lilla runda scenen ute i publikhavet. 

 

"Magic"

Avskalad låt redan från början, men gör sig bra i det lilla formatet på miniscenen.

 

"Everglow"

Chris Martin ensam vid pianot på den satellitscenen kommer av sig efter ett långt tal som slutar i en uppmaning att skicka ut positiv energi i världen. Resten låter som en indieversion av Lejonkungen.

 

 

"Clocks"

Snygg version där scenen badar i rött på nytt. Den välbekanta pianoslingan låter som en Summerburstfestival upphöjd till två.

 

"Charlie Brown"

Efter en förinspelad, laserblingad, minut av "Midnight" tänds arenan upp i regnbågens alla färger - när publikens armband börjar synas på allvar. Positiv arenarock som får innerplan att klappa händerna ur led. 

 

"Hymn for the weekend"

Beyoncéduetten är en ångvält när den tar på sig livekostymen. Men för säkerhets skull kör Coldplay säsongens dubbelspecialare på nytt: pyro och konfetti. Och Chris Martin springer några 60-meterslopp när han inte sjunger.

 

"Fix you"

Allsångsövning klädd i guldgult. Balladen är lika strålande stark musikaliskt som den är visuellt.

 

"Viva la vida"

Ullevi hoppar arenarockgroda.

 

"Adventure of a lifetime"

Chris Martin sjunger fel medan Coldplay släpper ut hundratals ballonger i glada färger över den dansande publikens huvuden. Känns som lättviktig schlager, allting.

 

Extranummer:

"In my place"

En akustisk version som framförs på en liten rund scen långt bak på innerplan där bandet står tätt intill varandra och spelar.

 

"Don’t panic"

Bandet spelar en unpluggedversion av öppningsspåret från första albumet. Som presenteras som kvällens önskelåt. Mynnar ut i en festlig, improviserad, visa om kvällen i Göteborg. Temat? Vädret...

 

"Something just like this"

Chainsmokers-samarbetet är inte mycket till låt, men det är ett färgsprakande, konfettipepprat fyrverkeri.

 

"A sky full of stars"

Publikens led-armband bildar en lila stjärnhimmel i Coldplays lätt daterade Avicii-hit. Plötsligt dansar hela arenan.

 

"Up & up"

Chris Martin spelar Billy Joel-pop på sitt piano samtidigt som den stora videoskärmen visar låtens spektakulära video. Låten funkar förresten bättre live än på skiva även denna kväll.