Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carin Rodebjer är besatt av sitt modeskapande

Modeskaparen Carin Rodebjer beskriver i ”Sommar i P1” besattheten av sitt arbete som en sorts sjukdom.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio / Sveriges Radio

Modeskaparen Carin Rodebjer beskriver besattheten av sitt arbete som en sorts sjukdom.

Först nu, säger hon, kan hon sitta på en middag med vänner utan att räkna förlorade arbetstimmar.

Rodebjer heter varumärket som gjort Carin Rodebjer från Gotland till internationellt framgångsrik modedesigner, med flera egna butiker och återförsäljare i över 20 länder.

Det är fängslande att höra hur allt startade, med 30 svarta plastsäckar på vinden i huset på Gotland där hon växte upp, kläder som skulle klippas till mattrasor men som blev gnistan till Carin Rodebjers kreativitet.

Den täta relationen till den äldre, beundrade systern Gittan spelar en stor och återkommande roll i detta Sommarprat, liksom saknaden och sorgen när systern blir sjuk och går bort i bröstcancer.

Carin Rodebjers skildring av sin arbetsmani fascinerar mig mest. Hon ljög för sin pojkvän och sa att hon firade jul med familjen på Gotland och sa till sin familj att hon firade med pojkvännen – för att kunna arbeta ostört över helgerna.

Hon säger att hon har varit en sorts anorektiker, som i stället för att räkna kalorier räknade hur många arbetstimmar hon förlorade på ”det vanliga livet”. Hon tog beslutet att lämna sin pojkvän och Sverige för att hon ”inte kunde fokusera nog på sitt arbete”. Oklart om det var helt friskt, bekänner hon, men nödvändigt!

Vi får veta den stora betydelsen av kvinnliga förebilder; Carin Rodebjer har slukat berättelser om starka kvinnor som poeten Karin Boye, sångerskan Edith Piaf och författaren Karen Blixen, men också modeskaparen Coco Chanel, fotografen Diane Arbus och journalisten och feministen Gloria Steinem.

Hon hyllar kvinnorna som visade att det fanns alternativa vägar att gå, och gav henne mod att byta ut trygghet mot ovisshet.

LÄS MER: Här är alla Sommarpratare 2019 

LÄS MER: Sommarprat vi minns – lyssnarstorm och skandaler

Så bra var ”Sommar i P1” med Carin Rodebjer

INLEDNINGEN

En häst som dör, sorgen hos två systrar, och en smart utplacerad cliffhanger: vad som hände Carin Rodebjers syster och förebild får vi veta senare.

 

KÄNSLORNA

Carin Rodebjers skildring av hur mycket hennes storasyster har betytt för henne och sorgen när hon dog är programmets röda tråd.

 

SKRATTEN

Nej, här ska det inte skrattas, här ska det bara arbetas hårt och målmedvetet för att få någonting uträttat.

 

MUSIKEN

I princip en vällfylld gryta med lugna favoriter från 1970-talet och en skopa sydafrikanska rytmer.

 

AVSLUTNINGEN

Efter många hyllningar till kvinnor citerar Carin Rodebjer i slutet en man vars ord har gett henne mycket: Apples grundare Steve Jobs som säger att du ska leva ditt eget liv, ingen annans.

LÅTLISTAN

”Wuthering heights” (Kate Bush)

”Vuli Ndlela” (Brenda Fassie)

”Heart of gold” (Neil Young)

”Vardagsveisu” (När-Revyn)

”Sound of silence (live Central park)” (Simon & Garfunkel)

”Hotel California” (Eagles)

”Chelsea Hotel” (Leonard Cohen)

”If you want to sing out” (Cat Stevens)

”Ani Kuni” (Madeleine Chartrand)

”Min Gud” (Ainbusk)

”Second hand news” (Fleetwood Mac)

”Ain’t got no - I got life” (Nina Simone)

Brenda Fassie – sångerska från Sydafrika i Carin Rodebjers ”Sommar i P1”.Foto: AP CITYPRESS