Per Andersson utstrålar energi och gör rollen som osäker missionär mycket bra. Foto: Mats BäckerPer Andersson utstrålar energi och gör rollen som osäker missionär mycket bra. Foto: Mats Bäcker

Per Andersson utstrålar energi och gör rollen som osäker missionär mycket bra.

 Foto: Mats Bäcker
Linus Wahlgren. Foto: Mats BäckerLinus Wahlgren. Foto: Mats Bäcker

Linus Wahlgren.

 Foto: Mats Bäcker

"Book of mormon" dundrande succé

Publicerad

En bra musikal, en sprakande uppsättning och många skratt.

Ovanpå det åtta unga herrar i en lysande manlig mormonbalett.

Då kan man inte kalla ”Book of mormon” för något annat än en dundrande succé.

Färska missionärer ska skickas ut i världen för att frälsa nya själar. Äldste Price drömmer om att få tjäna gud i Orlando, Florida, men han får Uganda, Afrika. Och hans partner blir Äldste Cunningham, en man med uselt självförtroende. Han är bara tacksam över att få en vän som inte kan lämna honom.

Det blir ingen vanlig kulturkrock, det blir rena katastrofen, när de två käcka mormonmissionärerna drar in i en by i Uganda, där man lider av fattigdom, aids och en brutal lokal general.

Satir över religionen

Historien utvecklas till en satir över religionen, men är också blandning av finstämd humor och sanslös komedi.

Allt berättat i högt tempo med flera medryckande låtar, en del med afrikanska klanger, och många goda sångare. Det är stora shownummer, förbluffande väl genomförda och en färgstark läcker iscensättning.

Jag har sett originalet på Broadway och jag saknar inget i denna påkostade uppsättning, som redan är så samspelt. Imponerande.

Linus Wahlgren gör sin största musikalroll någonsin och är väl vald i sin roll som välkammad polerad mormonmissionär med bländande leende. Han växer i rollen, när han drabbas av den afrikanska verkligheten, tvivlar i sin tro och sjunker så djupt att han börjar dricka kaffe.

Luktar succé lång väg

Per Andersson är komisk motor, förstås, men är disciplinerad i sin roll som den lille osäkre missionären. Han har inte läst boken, så han improviserar fram en egen version – som fängslar åhörarna. Han har också några scener där han rent av är rörande.

Och så är det då de åtta herrarna i vita skjortor och mörka slipsar som dansar ut sin frustration ledda av den inställsamt smilande Anton Lundqvist. Där finns ett steppnummer som får publiken att jubla.

”Book of mormon” luktar succé lång väg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag