Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blue Öyster Cult överraskar inte – spelar sin roll perfekt

Eric Bloom från Blue Öyster Cult.
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES/MATTIAS ERICSSON MATTIAS ERICSSON
Buck Dharma på gitarr.
Foto: MATTIAS ERICSSON / STELLA PICTURES/MATTIAS ERICSSON MATTIAS ERICSSON

NORJE. Blue Öyster Cult överraskar inte, vilket är bra. Festival-veteraner som gör sin grej under en dryg timme i kvällssolen.

Sweden Rock har alltid varit duktiga på att ta hit (ofta lite äldre) akter som kanske inte automatiskt verkar passa in på största scen en eftermiddag eller tidig kväll men som visar sig funka perfekt. Jag tänker till exempel genom åren på namn som Ian Hunter, Wilmer X och Little Steven. Eller Blue Öyster Cult, då.

Blue Öyster Cult – Sweden Rock Festival

Publik: Kanske 10 000.

Vem: Rockband med rötter som går tillbaka till 1967 på Long Island, New York.  Kända för klassiska rockhits som ”Godzilla”, ”Don’t fear the reaper” och ”Burnin’ for you”.

Vad: Första giget i Europa i år för bandet med gitarristerna och sångarna Eric Bloom och Buck Dharma i spetsen.

Förra året var de ute på turné för att fira att debutplattan fyllde 50. På första Europa-giget i år känns bandet både avslappnat och utvilat. Eric Bloom och Buck Dharma är båda över 75, som om det skulle spela någon roll i kvällssolen i Norje. De gör egentligen samma gig som senast jag såg dem här i solen för drygt tio år sedan. 

”Golden age of leather” är biker-Boogie som cruisar fram. ”Burning’ for you” smeker i takt med sommarbrisen i Norje. I en utdragen ”Then came the last Day of may” får även gitarristen Ritchie Castellano visa upp sig. Och ”Don’t fear the reaper” får förstås både applåder och rop på mer koklocka

Buck Dharmas anskrämliga ost-gitarr är egentligen enda störningsmomentet. Som uppvärmning inför kvällens avslutning Iron Maiden spelar Blue Öyster Cult sin roll perfekt.