Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Avicii gick på knock från första sekunden

Avicii höjde tempot och gick på knock från första sekund under lördagens spelning. Något som Expressen recensent Anders Dahlbom belönade med fyra getingar.
Foto: Emil Nordin

Mer folk, mer tryck, lika mycket dansfest.

Andra kvällen med Avicii på Tele 2 Arena blev en storstilad avslutning för världsartistens besök hemma i Sverige.

– Det här har varit två helt oförglömliga kvällar, tackade Avicii från scen.

Så bra var Avicii

Avicii

Var: Tele2 Arena, Stockholm

Publik: 40 000.

Vem: Avicii (Tim Bergling) singeldebuterade 2008. Senaste två åren har 24-åringen hamnat trea på DJ Magazines dj-ranking. Singeln “Wake me up”, från succédebuten "True", är Spotifys mest spelade låt någonsin.

Vad: Andra spelningen av två i Stockholm inför fullsatta hus. “Truetour” startade i januari i Australien och rullar på under hela 2014 i Europa och Nordamerika.

Tre beats/höjdare:

# Karat Souls "The tracks of my tears" är strålande retrofuturism.

# Lejonet på storbildsskärmen under "Animals".

# Egna "Addicted to you" är en vacker utandning.

Avicii mot hemmastan, dag två.

Världsstjärnan går på knock direkt. Sedan släpper han tack och lov aldrig greppet.

Brisbane, Sidney, Frankfurt, Paris, London, Amsterdam...

Städerna svischar förbi i den introfilm som visas innan Avicii går på, en uppräkning som till publikens jubel slutar i Stockholm (förstås).

Frågan är om hemmaplan betyder något alldeles extra för killen i bakvänd keps där uppe? Lite svårt att veta efter fredagen, då Avicii höll mellansnacket till ett minimum men å andra sidan la till några blågula låtar i låtlistan. Efter lördagens spelning lutar jag åt "ja".


Det kan vara inbillning, men det kändes som att Avicii tryckte på lite extra, för kung och fosterland. Låtlistan är ändå mer eller mindre identisk fredagens, t-shirten har bytt färg, showen är densamma. Kanske har det att göra med att publiken om möjligt är än mer pepp än första kvällen (allsången rullade en halvtimme innan Aviciis entré - utanför arenan...), kanske beror det på var jag befinner mig.

Den här kvällen ser jag showen längst bak, långt från scen. Det är här en arenaanpassad housekonsert bäst upplevs, då det fantastiska ljuset och bakgrundsprojektionerna kommer till sin rätt.

Golvet framför mig är som ett gigantiskt slagfält med överlyckliga kämpar. Som på givna signaler börjar fältet hoppa, armar svänger vilt. Varje gång rökmaskinerna fräser till eller fyrverkerier bränns av skriker publiken framför mig rakt ut. Lätt att lyckas med sådana resurser, tänker ni kanske.

Jo, men det gäller också att veta när man ska trycka på knappen.


Avicii bygger snyggt upp sitt dj-set med attack efter attack plus insprängda andningspauser. Han varvar mashups med outgivna remixer och säkra arenavältare. Det är en två timmar lång euforisk överkörning. Då gör det inget att allt inte är på max hela kvällen, att några låtval inte funkar. Det är ändå väldigt imponerande, alltihop.

När allt är klart ligger plastglas, papper och badbollar fyllda med ballonger kvar på det tomma dansgolvet.

Det ser ut som att en storm dragit fram inne på arenan.

En varm dansstorm.