Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets julkalender ”Mirakel” är precis vad som behövs

Foto: Jarowskij/SVT
Foto: Jarowskij/SVT
Foto: Ulrika Malm / SVT

Tidsresor i december? Ja, ”Mirakel”, årets kalender i SVT, är precis det juläventyr som behövs. 

Ett ständigt underhållande tankeexperiment: om det var möjligt att flytta sig 30, 50, 70 eller 90 år bakåt i tiden, vad skulle man manipulera och vad skulle sedan förändras? 

Med årets julkalender i SVT är det värt att ställa sig frågan, då varje berättelse om tidsresor öppnar dörren till paradoxernas underhållande värld. 

Hur hantera risken att att möta sig själv? 

Vad händer om ett misstag gör att ens föräldrar aldrig träffas och blir kära?

I ”Mirakel”, årets julkalender i SVT, har upphovsmannen och manusförfattaren Peter Arrhenius löst flera av de logiska knutar som tidsresor i populärkulturen ofta innebär när han låter huvudpersonerna Mira och Rakel byta plats med varandra. 

MIRAKEL – årets julkalender

Manus: Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft. 

Regi: Calle Åstrand. 

Med: Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung, Andreas Rothlin Svensson, Emanuel Kielin, Dragomir Mrsic, Emil Brulin, Ossian Nordh, Therése Lindgren med flera. 

Premiär: 1 december i SVT, SVT Barn och på SVT Play. 

Förutsättningarna: Rakel och Mira bor i samma hus. 1920 är det en fin herrgård, 2020 ett HVB-hem. I nutid lyckas ingenjörerna Anna-Carin och Vilgot skapa ett konstgjort svart hål.  Härifrån hämtar historien sin spänst och spänning, samtidigt som Anna-Carin snyggt kopplas till huset och dess historia. 

Annika Andersson och Johan Glans spelar ingenjörsrollerna med exakt rätt piff. Gulliga och varma, liksom lagom besatta av hitta rätt både som människor och yrkespersoner. 1920 är det Maja Rung som stjäl scenerna, som mor till Rakel. Komik och ett antal för sammanhanget hjärtskärande scener väntar. 

Huvudrollsinnehavarna Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff lyfter stora delar av julkalenderns handling och framåtrörelse. Premissen gör att de måste spela två roller - Mira som Mira, Mira som Rakel, Rakel som Rakel och Rakel som Mira - och vid varje tillfälle är det tydligt vem som är var och när utan att det blir för komplicerat. 

Imponerande, så klart, och särskilt så när duon byter plats och det som har skett hundra år framåt eller bakåt i tiden ska tas in och accepteras. 

Bland favoritscenerna finns de som ställer 1920 och 2020 mot varandra. Mest effektivt för att lyfta julkalenderns ”var det bättre förr”-tematik blir det när tjejernas skolgång jämförs. Det är även lätt att gissa skillnaderna i språk och uppförande kan sparka i gång en och annan diskussion kring tittarnas frukostbord. Ja, ”Mirakel” är folkbildande på sitt eget sätt.  

Som sig bör handlar julkalendern också om handling och konsekvens. Synd därför att det tar alltför lång tid innan följderna av det svarta hålet och Miras och Rakels tidsresande skapar hårt slående vågor.

Foto: Jarowskij/SVT
Foto: Jarowskij/SVT

Detta ska vägas upp av att julkalendern galopperar mot slutet med andan i halsen. När pulsen lagts sig väntar ett fint och smart farväl lika värmande som någonsin Sten Ljunggrens berättarröst. 

”Mirakel” är en berättelse där flera av rollfigurerna börjar med ett perspektiv på livet och dess förutsättningar. De tillåts sedan, som om det vore magi, att upptäcka andra. 

Fint så. 

Och efter ”Panik i Tomteverkstan” precis det juläventyr som behövdes. 

Skaparen av årets succé ”Mirakel” berättar hur de gör: ”Finns forskning”