Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Recensenternas jubel: Comebacken är en hit

Det verkar som att inget har förändrats – så underbart, skriver Independents recensent.
Le Parisien jublar över att Abba har gjort comeback.
Abba skapade rubriker över hela världen – här är danska Ekstrabladets.
Abbas lanseringsevent hölls över hela världen – i Sverige på Gröna lund.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre respektive fyra getingar får de nya Abba-låtarna av Expressens recensent Anders Dahlbom.
Omslaget på Abbas nya skiva, Voyage” som släpps i november.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Anna Charlotta Gunnarson, frilansjournalist och Abba-fantast tycker att det nya materialet är trogen bandets sound.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad 1977.
Foto: ODDVAR WALLE JENSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

10 nya låtar kommer på albumet ”ABBA Voyage”. Två av dem har släppts och så här mottogs de av musikexperterna.

Nästan 40 år efter att bandet gick skilda vägar släpper Abba nytt material. 

På torsdagskvällen släpptes två nya låtar ”I still have faith in you” och ”Don't shut me down”. Båda kommer att finnas med på det kommande albumet ”ABBA Voyage” som släpps lagom till julhandeln. 

Och recensenterna är positiva. 

Expressens Anders Dahlbom ger de nya låtarna tre och fyra getingar. ”I still have faith in you” är enligt Dahlbom den starkare av de två. 

Han skriver: ”Den börjar som en stor musikal-ballad och Fridas fundering om hon fortfarande har kvar kraften där inne. ”I believe it is in there” blir hennes svar innan låten efter två minuter lite oväntat skruvar upp alla reglage med trummor, gitarrer och en högtflygande refräng. I slutet räknar jag till tre sång-slingor som tvinnas ihop innan Frida med hjälp av pampigt filmiska stråkar tar det hela i mål. Det är maffigt, känslodrypande och en alldeles strålande comeback.” 

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Så bra är Abbas nya låtar

The Independent: ”Golden standard”

Lika förtjust i det nya materialet är The Independents Roisin O’Connor som skriver att låtarna är i klass med det bästa bandet gjort – ”golden standard” – fyra av fem möjliga stjärnor. 

”Vad fantastiskt det är att ha dem tillbaka” skriver hon. 

Något mer ljummen är BBC:s Mark Savage. Han går igenom låtarna var för sig, tycker ”I still have faith in you” känns som ett ärevarv, och landar tillslut ändå i att han mycket väl kan komma att stå på en stol i Abba-arenan i maj nästa år och skrika som ett barn. 

”Varför inte? Vi hittar tröst tillsammans, som gamla vänner gör”

”Sugande magi”

DN:s Alexandra Sundqvist skriver att soundet omistligt är Abbas och att ”Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstads nu, djupnade sångröster skapar en sugande magi.”

Även Anna Charlotta Gunnarson, frilansjournalist och Abba-fantast tycker att det nya materialet är trogen bandets sound. ”När refrängen kom igång där fick jag ett påslag som hette duga”, säger hon till SVT.

Sydsvenskans Håkan Engström ställer frågan vad albumet kommer att göra med Abbas goda anseende? Finska Hufvudstadsbladet funderar kring om detta är precis vad världen behöver.

”Abba har alltid varit bra på att mjölka pengar ur sin musik, men detta är på en ny nivå. Efter närmare åtanke insåg jag dock att hologramshower kan vara precis vad vi behöver.”

Tre plus får låtarna av Aftonbladets Markus Larsson: ”Att jämföra de nya låtarna med klassikerna är meningslöst. Dit når Abba aldrig igen.”

Så låter nya Abba – Expressens recensent tycker till:

Anders Dahlbom om de nya Abba-låtarna

Vad tycker du om Abbas nya låtar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.