Rebecka håller musiken levande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VILL UTVECKLAS. Rebecka Törnqvist, albumaktuell med "Scorpions", är rastlös och söker nya vägar med sin musik.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Hon söker rastlöst nya infallsvinklar till sin musik. 

Med producenten och musikern Jari Haapalainen tar Rebecka Törnqvist nästa steg. 

- Det borde vara dödsstraff på musiker som hyllar sina producenter. Men Jari är genuin, begåvad och självständig, säger hon.

Hon byter samarbetspartners och musiker.

 Har flera konstellationer som hon spelar med.

 Ett sätt att hålla musiken levande, som på nya albumet "Scorpions".

 När hon veckorna innan jul spelar på Nefertiti i Göteborg är det med en tajt combo. Både publiken, orkestern och Rebecka Törn-qvist är förtjusta.

 - Det var en speciell kväll. För mig ger det en känsla av att för första gången vara med i ett band där min röst är ett av instrumenten, säger hon.

 - De här musikerna är inte första hand ekvilibrister utan mer stora konstnärer som sätter sin prägel på musiken.

 Efter några album med Johan Lindström som producent blev det dags för Bear Quartet-medlemmen Jari Haapalainen att producera Rebecka Törnqvist.

Starka visioner

 - Vi har pratat om det och har ju jobbat ihop tidigare. Nu passade det bra eftersom Johan var upptagen av annat, förklarar hon.

 - Och jag tycker att han passar för låtarna.

Men är du inte en artist som vet väldigt mycket hur du vill ha det i inspelningssammanhang?

 - Det funkar inte så. För mig är det viktigt att roa mig och så ska det vara för musikerna också. Det går inte att negligera deras influenser. Men visst, jag kan ha starka visioner. Men jag släpper ofta taget om dem.

Hur har ditt låtskrivande utvecklats?

 - Jag tycker nog att mycket är lika. Samtidigt som mycket är annorlunda, kanske främst beträffande texterna. Sedan är det klart att ju äldre och mer erfaren jag blir, desto svårare blir det att roa mig. En bra idé för tio år sedan kan tråka ut mig nu.

Offentligt håller du en låg profil -  hur privat är du på scen?

 - Det handlar om ett beslut om jag ska ha ett alias då jag spelar eller inte. Men det är en risk jag inte vill ta, för möjligheten är att detta alias tar över. Jag vill inte vara för svår, säger hon.

FAKTA

46-åriga Rebecka Törn-qvist slog igenom med sina två först album "A night like this" (1993) och "Good thing" (1994), som båda blev storsäljare. Men framgången lockade aldrig, trots lovorden och en växande publik. Tredje albumet "Tremble my heart" (1998) räknar hon som sin egentliga debut - "Min första skiva när musiken klev in i mig". Födde året efter hennes och sambon Per "Texas" Johanssons dotter Ingrid. Bor sedan mer knappt tio år utanför Gnesta, söder om Södertälje. Kommer med nya albumet "Scorpions" den 23 februari. Spelningar i vår: Göteborg, Stenhammarsalen (18/3), Växjö (25/3), Stockholm (28/3) och Uppsala (30/3) - fler speldatum tillkommer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.