Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rebecca & Fiona ställer in spelning

Rebecca & Fiona.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Soundstorm går av stapeln den 16 december.
Foto: Soundstorm

Rebecca & Fiona skulle spelat på Soundstorm i Saudiarabien. 

Men nu ställer duon in den planerade spelningen efter att hård kritik riktats mot festivalen. 

”Vi ställde in vår medverkan i början av veckan”, skriver de i ett meddelande till Expressen. 

Svenska Dd-duon Rebecca & Fiona har fått hård kritik för valet att spela på festivalen Soundstorm i den saudiska huvudstaden Riyadh.

Tredagarsfestivalen MDL Beast Soundstorm går av stapeln den 16 december och marknadsförs som ”Saudiarabiens största musikfestival”. 

Till festivalen kommer artisteliten som Martin Garrix, David Guetta och The Chainsmokers. Men bland de över 200 bokade akterna finns flera svenska stjärnor: Eric Prydz, Axwell, Adam Beyer, Alesso, La Fleur och Salvatore Ganacci.

Festivalen arrangeras av MDLBEAST i samarbete med den statliga General Entertainment Authority, vilket är bakgrund till den kritik som nu riktas mot Soundstorm och de bokade artisterna. 

”Medveten strategi”

Den saudiska regimen anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter. Hos Amnesty är man inte förvånad över att staten väljer att arrangera stora festivaler. 

– Det finns en stor risk med sådana här evenemang att man försöker skifta fokus från det som faktiskt pågår i landet. Det är svårt för mig att uttala mig om det är en medveten strategi eller en förhoppning från den saudiska regimen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty. 

Under onsdagen sökte Expressen flera av de bokade svenska akterna. På torsdagen meddelar Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick att de inte längre kommer medverka på festivalen. 

Amnesty hoppas nu att de artister som väljer att medverka på festivalen, samtidigt sprider kunskap till sina följare. 

– Vi förespråkar inte bojkott. Men väljer man, som artist, att åka dit och uppträda tycker jag att man har en skyldighet att sätta sig in och läsa på. Men även sprida kunskap om situationen i landet till sina följare, säger Ami Hedenborg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.