Ray Bradbury blev 91 år gammal.
Ray Bradbury blev 91 år gammal.

Ray Bradbury död - författaren blev 91 år

Publicerad

Ray Bradbury är död.

Det bekräftar hans dotter för nyhetsbyrån AP.

Författaren, mest känd för boken "Fahrenheit 451", blev 91 år gammal.

Författaren Ray Bradbury har dött. Hans dotter Alexandra Bradbury berättar för nyhetsbyrån AP att hennes far somnade in i Kalifornien natten till onsdag svensk tid. Hon vill inte dela med sig av fler detaljer kring bortgången.

Ray Bradbury är mest känd för klassikern "Fahrenheit 451", men skrev också bland annat filmversionen av "Moby Dick" från 1956, samt ett antal avsnitt av tv-serien "The twilight zone".

Bradbury drabbades av en stroke för ett antal år sedan, skriver AP, vilket betydde att han tvingades använda en rullstol. Ända till slutet fortsatte han att vara produktiv, och levererade nya romaner, pjäser, manus och poesi från källaren i sitt hem, där han skrev varje dag.

Mer än 30 språk

Ray Bradburys mångåriga karriär spänner sig från skräck och mysterier, till humor och mer sympatiska berättelser.

- Jag har alltid varit en hybridförfattare. Jag är kär i film, och jag älskar teatern, och älskar bibliotek, sa Ray Bradbury 2009 enligt AP.

Hans genombrott kom 1950 med novellsamlingarna "The martian chronicles - Invasion på Mars", som har publicerats på mer än 30 språk och fungerade som inspiration för ett tv-spel samt gjordes till en miniserie för tv.

Ray Bradbury är med all säkerhet mest känd för sin roman "Fahrenheit 451" som släpptes 1953. Boken handlar om samhälle där litteratur är förbjuden, och där brandmän har till uppgift att bränna de otillåtna böckerna. Titeln syftar på den temperatur som Bradbury fått reda på att papper självantänds.

"Mitt hat för folk"

- Det var en bok som baserades på fakta, och mitt hat för folk som bränner böcker, sa Ray Bradbury till AP 2002.

Regissören François Truffaut gjorde 1966 en film av "Fahrenheit 451", och boken anses vara en litteraturhistoriens moderna klassiker.

Ray Bradbury föddes den 20 augusti 1920. Drygt 14 år senare flyttade hans familj till Los Angeles, där han snabbt förälskade sig i filmens värld, och i stället för skolan tillbringade merparten av sin tid på biblioteket.

"En överraskning"

Bradbury sålde sin första text 1941. Hans första bok "Dark carnival", som samlar ett antal kortare historier, publicerades 1947.

Inspirerad av Thomas Wolfe och Ernest Hemingway, blev Ray Bradbury en av få, och bland de första, sciencefictionförfattare som accepterades i den finkulturella världen.

Han vann ett antal prestigefyllda priser under sin karriär, och förklarade 2000 efter att han tagit emot hyllningar för sin livsgörning:

- Allt jag har gjort är en överraskning, en underbar överraskning. I bland när jag inte kan sova så går jag ner i mitt bibliotek och öppnar en av mina böcker, läser en paragraf och säger: "Min gud, skrev jag det? Är det jag som har skrivit detta?" För det är fortfarande en överraskning.

"Är inte rädd"

Nyhetsbyrån AP skriver att Ray Bradbury vägrade att köra bil, precis som att han inte ville resa med flygplan. Författaren ska som ung ha varit vittne till en otäck bilolycka, vilket påverkade honom enormt. Som ung cyklade Bradbury i stället, eller använde sig av rullskridskor.

- Jag är inte rädd för maskiner, sa Ray Bradbury till Writer's digest 1976 enligt AP.

- Jag tror inte att robotar kommer att ta över. Jag tror att män med leksaker har tagit över. Och om vi inte tar leksakerna från dem, så är vi idioter.

"Älska det du gör"

Ray Bradbury var enligt AP dessutom en dynamisk talare, som ofta tog sig tid att prata med fans och beundrare, precis som att han såg det som självklart att ge tips och råd till andra författare.

2009 föreläste Ray Bradbury på ett litet bibliotek i södra Kalifornien. Han försökte då inspirera publiken att leva det liv som han hade levt:

- Gör det du älskar, och älska det du gör.

- Om någon säger åt dig att göra något för pengar, be dem dra åt helvete.

Ray Bradbury sörjs av fyra döttrar. Hans fru Marguerite - de var gifta i 56 år - gick bort 2003.

Ray Bradbury blev 91 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag