Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras Foto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras Foto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras Foto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras

Publicerad

Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras.

Det beslutar domaren efter att juryn inte lyckats bryta sitt dödläge trots att överläggningarna pågått i över 50 timmar.

Därmed kan den våldäktsanklagade skådespelaren klara sig från fängelset.

Samtidigt går Bill Cosbys fru till rasande attack mot rätten.

Rättegången mot skådespelaren Bill Cosby, 79, har ogiltigförklarats. Det rapporterar Buzzfeed Skådespelaren har stått anklagad för våldtäkt och sexuella övergrepp i en sex dagar lång rättegång.

Trots att överläggningarna pågått i över 50 timmar, ofta inpå småtimmarna, har juryn inte lyckats bryta dödläget och komma fram till ett domslut.

Under lördagen gav juryn, som består av fem kvinnor och sju män, beskedet i den fullsatta rättssalen i Philadelphia.

 

LÄS MER: Juryn i dödläge – därför dröjer Bill Cosbys dom 

 

Samtliga jurymedlemmar ska vara eniga om att de befinner sig i ett "hopplöst dödläge som inte kan lösas trots fortsatta överläggningar".

Bill Cosbys advokat Brian McMonagle ansökte omedelbart om att rättegången skulle ogiltigförklaras vilket domaren gick med på.

Beslutet innebär att Bill Cosby, som riskerat att spendera resten av sitt liv i fängelse, kan klara sig undan straff. Trots det är den tidigare så populära skådespelarens anseende svårt sargat och han har fortfarande flera civilrättsliga mål framför sig. Över 50 kvinnor har anklagat Bill Cosby för sexuella övergrepp.

Bill Cosbys talesperson kritisk mot åklagaren

Bill Cosbys talesperson Andrew Wyatt välkomnar beslutet.

– Det här målet skulle aldrig ha tagits upp från första början, sa han utanför rättssalen, enligt Buzfeed.

– Allt vi har begärt är en rättvis och opartisk rättegång samt en jämlik jury och det anser vi att vi har fått.

Bill Cosbys talesperson Andrew WyattFoto: TRACIE VAN AUKEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Hemska vittnesmålet i rättegången mot Bill Cosby

 

Andrew Wyatt anklagar också åklagaren Kevin Steele för att använda rättegången mot Bill Cosby för egen vinning.

– Kevin Steele skulle aldrig ha tagit det här till domstol, det skulle aldrig ha hänt. Han har använt Mr Cosbys goda namn och trovärdighet för karriärens skull.

Åklagaren har fyra månader på sig att begära en ny rättegång och enligt Huffington Post har Kevin Steele redan bestämt sig för att pröva målet igen.

Efter beskedet gick Bill Cosbys hustru Camille Cosby till ursinnigt angrepp mot rätten och medierna, rapporterar NBC.

Utanför rättssalen läste en av parets talespersoner upp ett uttalande där Camille Cosby sågade både åklagaren och domaren:

"Hur skulle jag beskriva åklagaren? Avskyvärd och exploaterande ambitiös. Hur skulle jag beskriva domaren? I ett öppet och arrogant samarbete med åklagaren. Hur skulle jag beskriva de målsägandes ombud? Totalt oetiska. Hur skulle jag beskriva medierna, inte alla, men generellt? Elakt skränande väsen som utelämnar visa delar av sanningen för att sälja på bekostnad av ett människoliv”, skriver hon i uttalandet och fortsätter:

"Jag är tacksam gentemot de i juryn som ihärdigt kämpat för att ompröva bevismaterialet vilket är det rätta sättet att fatta ett slutgiltigt besked. Det är en manifestation av rättvisa baserad på fakta, inte lögner. Som en speciell vän en gång sa, sanningen kan besegras men inte förstöras".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag