Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasistutspelet i ”Big brother” kan vara hets mot folkgrupp

Två deltagare tvingades lämna "Big Brother" efter att ha uttalat sig nedsättande om judar.
Isabel Pereira kastades ut från ”Big brother” efter bara några dagar Foto: TV4
Även Kim Kamal fick lämna programmet.Foto: TV4
Judiska centralrådet ifrågasätter också Sami Jacobssons medverkan. På hans sociala medier finns bilder och innehåll med nazistiska och högerextrema kopplingar.Foto: TV4
Isabel Pereira sa i programmet att hon ”hatar judar”. Foto: TV4
Även Kim Kamal pratade nedsättande om judar. Foto: TV4
Isabel Pereira. Foto: TV4
1 / 7

Isabel Pereira och Kim Kamal kastades ut från ”Big brother” efter antisemitiska kommentarer – och deras uttalanden kan utgöra hets mot folkgrupp, enligt Juridikfronten.

Samtidigt finns det fortfarande bilder och innehåll med nazistiska och högerextrema kopplingar på deltagaren Sami Jacobssons Instagram- och Facebook-konton.

Nu ifrågasätter Judiska centralrådet om han kan vara i dokusåpan.

– Självklart är det olämpligt att ha en person som har den här typen av åsikter och i engagemang i ”Big brother”, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig. 

Den nya säsongen av ”Big brother” i TV4 har inte ens pågått i en vecka men dokusåpan har redan skakats av flera rasistskandaler.

Under torsdagen kastades deltagarna Isabel Pereira, 24, och Kim Kamal, 21, ut ur programmet efter att de uttalat sig nedsättande om judar.

– Jag hade världens värsta chef. Hon var så jävla äcklig. Det var sinnessjukt, alltså. Helt sinnes. Jag blev chef på en vecka, för jag kunde min grej, sa Kim Kamal och fortsatte:

– Jag jobbade så mycket, alltså så mycket, för skitlön. Det var familjeägt företag, så det var hon och hennes man som ägde företaget – men det var hans koncept. Hon var chef och personalansvarig. Jag hade mest kontakt med henne, men tyckte om hennes man jättemycket. Han var jättesnäll och förstod mig – men hon var jude

– Jag hatar judar, sa Isabel Pereira då och skrattade.

På fredagen bröt hon tystanden och bad om ursäkt för sitt antisemitiska uttalande i ett inlägg på Instagram:

Jag vill först och främst be om ursäkt till samtliga som blivit illa berörda utav mitt klumpiga uttalande i går i Big Brother huset. Det var ett slarvigt skämt och jag tar på mig det. Har full förståelse för att TV4 valde att plocka ut mig från huset då detta var helt oacceptabelt. Jag ber återigen om ursäkt. Det är aldrig okej att göra rasistiska eller nazistiska uttalanden oavsett om det är på skämt”, skriver hon där.

Deltagarnas ord kan vara hets mot folkgrupp

Enligt Juridikfronten, en partipolitisk och religiöst obunden förening som arbetar med att motverka högerextrem brottslighet, kan Isabel Pereiras uttalande utgöra hets mot folkgrupp.

– Typfallet av hets mot folkgrupp är att tillskriva en folkgrupp negativa egenskaper, till exempel att de utgör parasiter, är lata eller benägna att begå brott och så vidare. Men missaktning kan, enligt domstolspraxis, också uttryckas genom att man använder ett nedsättande uttryck om gruppen, säger talespersonen Robin Enander.

– Min bedömning är att uttrycket ”jag hatar judar” är ett uttryck för missaktning mot den judiska gruppen och det skulle därför kunna bedömas som hets mot folkgrupp, sedan är det ju något som en åklagare och en domstol måste ta ställning till.

Även Kim Kamals uttalanden skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

– Det är lite mer av ett gränsfall men där skulle man eventuellt implicit kunna uttolka någon form av missaktning mot judar i allmänhet, säger Robin Enander. 

Huruvida TV4 har något ansvar för vad deltagarna har sagt beror på hur avtalet med deltagarna ser ut.

– Den som bedriver en programverksamhet får besluta att var och en som framträder i programmet själv får vara ansvarig för eventuella yttrandefrihetsbrott som han eller hon begår. Det här beslutet ska före sändning i så fall meddelas de berörda och antecknas i ett register hos programföretaget. Så huruvida TV4:s ansvarige utgivare ansvarar för det här eller inte beror på om ett sådant här beslut finns, säger Robin Enander. 

TV4 vill inte kommentera hur avtalet med deltagarna ser ut. Exekutive producenten Joel Bendrik säger samtidigt i en skriftlig kommentar att man starkt avstånd från uttalandena.

”Det strider mot både våra regler och värderingar. Därför agerade vi omedelbart. Uttalanden av detta slag ska inte förekomma i våra program”, säger han.

Nazistiska tatueringar på deltagaren

Samtidigt är deltagaren Sami Jacobsson, 25, kvar i ”Big brother” – trots att han vid flera tillfällen har delat bilder på sitt Instagramkonto med både kläder och tatueringar som kopplas till Vit makt-miljö, vilket Nyheter24 var först med att rapportera.

På en bild syns ett hakkors intatuerat på hans högra ben, på bilder utlagda 2019 syns också en tatuering med Nazitysklands statsvapen. I dokumentären ”Raggarjävlar”, där Sami Jacobsson också medverkat, syns en tatuering med sifferkombinationen ”1488” på hans handled.

14 står för det som kallas ”de 14 orden” som är: ”Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn”. 8 står för den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och 88 står således för ”Heil Hitler”, berättar Daniel Poohl som är vd för den antirasistiska stiftelsen Expo. 

Sami Jacobsson har tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet att han inte är nynzasist.

TV4:s exekutive producent Joel Bendrik har sagt i en kommentar:  

Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism. Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna.

I fredagens avsnitt av ”Big brother” pratade också Sami Jacobsson om sitt förflutna med en annan deltagare.

– Det är ingenting jag har någon koppling till i dag och det är inga åsikter jag någonsin står för i dag, sa han i programmet.

”Får överväga om han kan vara kvar”

På Sami Jacobssons Instagramkonto ligger dock flera bilder kvar där man ser tatueringen med Nazitysklands statsvapen.

Samtidigt berättar Nyheter 24 nu att Sami Jacobsson gillar en sida på Facebook som heter ”Ku Klux Klan recruitment”. Sidan har inget innehåll men sidans titel syftar på den amerikanska vit makt-organisationen Ku Klux Klan.

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att ”väldigt mycket talar för att det här är en olämplig person att ha med i 'Big brother'”. 

– Man får överväga om han kan vara kvar, säger han.

– Jag känner inte till den här killen särskilt mycket men generellt kan jag säga att när man ger människor en plattform, som TV4 gör med ”Big brother”, så måste man vara väldigt noggrann med vad det är för typ av personer.

Aron Verständig säger att det förstås inte är orimligt att en person som har lämnat högerextremismen kan vara med i tv. 

– Men man kan ställa sig frågan om den här personen har lämnat högerextremismen, det kan jag inte svara på. Men självklart är det olämpligt att ha en person som har den här typen av åsikter och i engagemang i ”Big brother”, säger han.

Däremot tycker han att TV4 har tagit sitt ansvar vad gäller Isabel Pereira och Kim Kamal.

– Det känns som att de resonerade klokt där, säger Aron Verständig och berättar att han ”tyvärr inte är förvånad” över deras antisemitiska uttalanden.

– Det är väldigt ledsamt. Vi märker av en ökande antisemitism i Sverige från alla håll och kanter och därför är det tråkigt att TV4 har gett de här personerna den här typen av plattform. Men att åsikterna finns är tyvärr inte förvånade.

TV4:s svar på frågorna

Expressen har sökt TV4 som har valt att svara via e-post. Expressen har ställt följande frågor om Sami Jacobsson:

1. Exekutive producenten Joel Bendrik säger i kommentar att ”Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism”. Men på Samis aktiva Instagram-konto finns dock fortfarande en rad bilder där hans tatuering med Nazitysklands statsvapen syns tydligt. Är det att ta avstånd? Hur då?

2. På Samis aktiva Facebook-konto gillar han en sida som heter ”Ku Klux Klan recruitment”, enligt Nyheter 24 – något som vi också har verifierat. Är det att ta avstånd från rasism och högerextremism? Hur då?

TV4 väljer att enbart svara med samma kommentar som tidigare från ”Big brothers” exekutive producent Joel Bendrik:

”Vi har haft samtal med Sami om hans bakgrund. I de samtalen har han tagit avstånd från rasism och högerextremism.”

När Expressen frågar om Judiska centralrådets uttalanden om att TV4 borde överväga om Sami Jacobsson ska få vara kvar svarar Joel Bendrik: 

”För oss grundade sig beslutet att ta med Sami i programmet på att han själv berättat att han tagit avstånd från sitt förflutna och nu vill komma vidare i livet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.