Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Rasister och hatare inte längre anonyma"

Foto: Simon Hastegård, Lennart Rehnman och privat
Foto: Simon Hastegård
Foto: Lennart Rehnman

På sistone har många gett sken av att rasism, feminism och förtryck är en politisk fråga. Eller rent av en åsikt. En åsikt som man enligt lag har rätt att dela med sig av utan konsekvenser.

Resultatet av detta har snabbt gjort mig rädd för vart vårt samhälle är på väg.

En klyscha, jag vet, men låt mig förklara varför.

17-åriga artisten Zara Larsson – en frispråkig person med starka åsikter, som kliver utanför normen för hur "en kvinna ska bete sig – har allt högre protesterat mot det hat som väller över henne till följd av att hon lägger upp bilder på Instagram, öppnar munnen eller andas.

"Jag hatar män i grupp", har varit ett av hennes budskap.

Hon räds det manliga kollektivet.

Vad händer då?

Jo, kvinnohat.

 

Tusentals män i grupp attackerar henne och hotar om våldtäkt, tortyr, mord och styckning. "Skicka henne till IS och visa vad riktigt förtryck är!" skriver någon. Vissa nöjer sig med betydligt mer odramatiska budskap men när detta sker i drev och hamnar i drivor så ser man en tydlig samhällsstruktur.

För dessa män är den allra största kränkningen att bli generaliserad, medan tusentals kvinnor blir våldtagna och 98 procent av våldtäkterna i landet begås av män - oavsett offer. Vissa män tycks tro att det står "våldtäktsman" eller "jag kränker kvinnor" skrivit i pannan på personer som våldtar och redan där visar det hur verklighetsfrånvänd synen är på sexuella trakasserier.

 

I ungefär samma veva bestämde sig artisten Adam Tensta för att han fått nog av normaliseringen av rasism i samhället efter att, bland annat, TV4 bjudit in en kvinnlig Youtubeprofil som tidigare spelat in en del videor som enligt honom innehåller rasism. I TV4:s studio valde Tensta att utnyttja sin makt genom att lämna studion i protest för hur kanalen, enligt honom, bidrar till normaliseringen av rasism.

Vad händer då?

Jo, rasism.

"Åk hem om det inte passar", skrev flera personer, trots att Adam är född i just Tensta, Sverige.

"Jävla n-jävel, det finns ingen rasism i Sverige, packa och stick!", menade någon annan, långtifrån ensam.

Den här typen av kommentarer skrivs numera inte på hatsajter som Avpixlat eller Fria Tider, utan i kommentarsfält hos etablerade tidningar och tv-kanaler där samma läsare i vanliga fall diskuterar vädret.

 

Tidigare har den här typen av kommentarer främst kommit från anonyma personer på nätet. Personer som agerar under fejkkonton och därmed kan dra debatten till sin spets utan konsekvenser.

Men här är anledningen till varför vi behöver stanna upp och förstå vart vi är på väg:

Den senaste tiden har det skett en tydlig förändring.

De anonyma rasisterna och kvinnohatarna med fejkkonton har inte försvunnit, men de har fått sällskap. Folk har blivit alltmer öppna med sina mörka åsikter och tankar. Nu är det våra grannar, bekanta, arbetskamrater, sommarromanser, kusiner och han den trevlige som vi satt bredvid på midsommarafton som vill att Adam Tensta "ska åka hem" och att 17-åriga Zara Larsson förtjänar att bli våldtagen för att hon är rädd för män, för att bli våldtagen och för att hon sparkar uppåt och agerar utanför normen för hur en "kvinna ska bete sig".

Det finns inte längre några proportioner eller spärrar. Någon lämnar en tv-studio och ska deporteras. En 17-åring skriver om sin rädsla för män och ska våldtas för att lära sig veta hut. Omständigheter, händelser, villkor, förutsättningar och orsaker till att förtryckta människor protesterar mot sina förtryckare tycks inte existera. Som om allt är på låtsas eller sker på skoj eller utan anledning.

Många gör det enkelt för sig genom att hävda att det rör sig om en liten klick människor som rör sig i kretsar vid samhällets utkant. En krönikör skrev till exempel i Aftonbladet att man bör lägga fokus på "de riktiga rasisterna".

Men ingen definierar sig som en riktig rasist.

När blir man en riktig rasist, egentligen?

Finns det medborgartest som man kan göra?

 

Vi har nämligen kommit till en punkt där man kan sprida rasism så länge man inte vill gasa ihjäl invandrare för att undvika att klassas som en rasist, eller kan våldtäktshota kvinnor så länge man faktiskt inte våldtar dem på riktigt för att undvika att anses vara en kvinnohatare eller en potentiell våldtäktsman.

I samma stund som jag skriver det här skapas nya Facebookgrupper till stöd för rätten att säga n-boll, rätten att sprida rasism och rätten att kränka kvinnor med stöd av den alltmer missuppfattade yttrandefriheten.

Men så länge vi inte har någon riktig rasism i Sverige kanske det är lugnt?


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!