Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasistattacken efter "Bond"-ryktena

Idris Elba kan bli nästa James Bond – men det ryktet tar inte alla emot positivt.
Foto: Mhd, Pacificcoastnews
Sean Connery som superagenten.
Även Roger Moore spelade Agent 007.
Foto: 20th Century Fox

Idris Elba kan bli nästa James Bond.

Men inte om alla får välja.

Nu går radioprofilen Limbaugh till angrepp mot möjligheten – på grund av Elbas hudfärg.

– Han var vit och skotte. Punkt slut. Det är sådan James Bond är, säger Limbaugh enligt Contactmusic.

Efter hackerattacken mot Sony avslöjades att den brittiske skådespelaren Idris Elba är påtänkt, till och med önskad, att spela nästa James Bond, efter att Daniel Craig lämnar karaktären.

”Idris borde vara nästa James Bond", skrev Sony-chefen Amy Pascal till den före detta Columbia-producenten Elizabeth Cantillon för ett år sen, visar läckta mejl.

Men alla håller inte med.

"Han var en vit skotte"

Den amerikanska kontroversielle radioprofilen Rush Limbaugh vill absolut inte se Elba som agent 007, och anledningen är för honom väldigt enkel.

– James Bond är ett helhetskoncept som är hopsatt av Ian Fleming. Han var vit och skotte. Punkt slut. Det är sådan James Bond är, sa Limbaugh i sitt radioprogram tidigare i veckan, skriver Contactmusic.

– Men nu föreslår de att James Bond borde vara Idris Elba, en svart britt, snarare än en vit från Skottland. Men det är inte sådan James Bond är, fortsatte Limbaugh.

– Jag vet att det antagligen är rasistiskt att poängtera det.

Vill inte kallas första svarta Bond

Tidigare i år sa Idris Elba att han absolut kan tänka sig att klä sig i agentens smoking, om rollen erbjuds honom. Men inte under vilka villkor som helst. I en ny intervju med NPR, som Contactmusic citerar, svarar Elba på Limbaughs åsikter.

– Jag vill bara inte kallas den första svarta James Bond. Förstår du? Sean Connery var inte den skotska James Bond och Daniel Craig var inte den blåögda James Bond. Så, om jag skulle spela honom, skulle jag inte vilja kallas den svarta James Bond, säger Elba enligt Contactmusic.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.