Folkkäre ankaret Ulf Wallgren, 63, slutade på SVT för ett drygt år sedan. Foto: SVTFolkkäre ankaret Ulf Wallgren, 63, slutade på SVT för ett drygt år sedan. Foto: SVT
Folkkäre ankaret Ulf Wallgren, 63, slutade på SVT för ett drygt år sedan. Foto: SVT
Nu berättar han om den intensiva tiden efter att ha lämnat kanalen. Foto: OLLE SPORRONGNu berättar han om den intensiva tiden efter att ha lämnat kanalen. Foto: OLLE SPORRONG
Nu berättar han om den intensiva tiden efter att ha lämnat kanalen. Foto: OLLE SPORRONG

Rapport-profilens kamp – efter svåra SVT-tiden

Publicerad

Folkkäre ankaret Ulf Wallgren, 63, slutade på SVT för ett drygt år sedan.

Nu berättar han om den intensiva tiden efter att ha lämnat kanalen och hur han tvingas akta sig för att jobba för mycket i sin nya roll.

– Förra året var vansinnigt intensivt, säger Ulf Wallgren.

Ulf Wallgren jobbade på SVT i 27 år och var länge en av landets mest folkkära och igenkända programledare i nyhetssändningarna i "Rapport" och "Aktuellt".

För ett drygt år sedan valde han att lämna jobbet. Arbetstiderna under tidiga morgonar och sena nätter var för tuffa och han ville byta spår.

– Det var vansinniga tider på SVT, säger han och menar att de slet för mycket på kroppen.

Därför slog sig Ulf Wallgren, som fyller 64 i år, in på ett nytt yrkesspår: Yoga. Han är i dag instruktör med sikte på att utbilda sig till lärare. Men inte heller med yogan tog det hårda arbetet slut – snarare tvärtom. 

 

LÄS MER: Wallgrens revansch – nu går han till TV4

 

Ulf Wallgrens kamp – med nya karriären

Nu berättar han om uppståndelsen och intensiva tiden efter SVT och kampen för att slå sig in på en ny karriärsbana i sen ålder.

– 2017 var väldigt intensivt – det var så stor uppmärksamhet kring allt som hände i samband med att jag lämnade SVT och startade en ny karriär. Det var vansinnigt mycket tid som gick åt i olika, men jätteroliga, pressmöten, säger han. 

När dammet lagt sig efter SVT-sortin gav sig Ulf Wallgren ut på en, vad han själv kallar, Sverige-turné. Då han besökte flera yoga-studior runt om landet och höll föredrag.

– Jag har lett yogaklasser och föreläst om min resa från nyhetsankare till yogaguru, säger han. 

Jobbar du mer i dag än du gjorde som nyhetsankare?

– Jag jobbar inte lika mycket som förut, men det blir att jag jobbar intensivare. Jag styr min tid själv – då blir jag sittandes på kvällar och helger. Jag kan jobba hur mycket jag vill, säger han och betonar att detta inte var meningen skulle ske när han lämnade SVT:

– Man får akta sig, så man inte jobbar lite för mycket. Det måste hållas på en rimlig nivå. Det är det som var tanken med karriärbytet, att det skulle vara lugnare. Men det är bättre tider nu än på SVT, det är inga tuffa morgon- och nattpass. Det är det som är avgörande.

 

LÄS MER: Ulf Wallgrens nya liv utomlands – efter SVT

 

Yogabokningar under hela våren

Men det hårda arbetet till trots: Ulf Wallgren längtar inte tillbaka till rutan och jobbet på SVT.

– Jag mår mycket bättre och lever ett mycket bättre liv i dag än jag gjorde då. 

Han trappar inte heller av på takten. Under våren väntar ytterligare nysatsningar med den nya karriären. Han planerar att bli yogalärare, har en yogaresa till Frankrike inbokad och dessutom står inte mindre än ett 20-tal olika yogastudios runtom Sverige på kö för att ta emot den forne nyhetsuppläsaren.

– Jag försöker pussla ihop detta så gott det går under våren. Men det är väldigt roligt att det finns en sådan efterfrågan och sådant intresse fortfarande. Det finns att göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag