Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparens stöd efter branden – betalar begravningarna

Rapstjärnan Cardi B är född i Bronx.
Foto: AMY HARRIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 60 personer skadades.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Bronxfödda rapstjärnan Cardi B har erbjudit sig att betala begravningskostnaderna för de 17 personer som nyligen omkom i en brand i ett höghus i New York. 

Många av offren hade band till Gambia och familjerna önskar att de ska begravas i sitt hemland.

Det är New Yorks borgmästare Eric Adams som meddelar att den Grammy-vinnande rapparen har erbjudit ekonomisk hjälp för offren för branden i stadsdelen Bronx.

– Jag är oerhört stolt över att komma från Bronx och jag har massor av familj och vänner som fortfarande bor och arbetar där. Så när jag hörde om branden och alla offren visste jag att jag behövde göra något för att hjälpa till, säger Cardi B i ett uttalande. 

Rapparen hoppas att hennes ekonomiska bidrag ska kunna hjälpa familjerna gå vidare och läka, utan att behöva tänka på de praktiska kostnaderna. 

Nu betalar Cardi B för offrens begravningar.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Fläkt fattade eld

Branden, som var den dödligaste på tre decennier i New York, bröt ut i ett höghus med 120 lägenheter. 17 människor miste sitt liv i branden, varav åtta var barn.

Orsaken till branden tros vara värmeelement som fattade eld i en av lägenheterna på våningarna två och tre. Personen som bodde i lägenheten flydde, men dörren till personens lägenhet stängdes inte av sig själv som den skulle.

Därför spreds röken snabbt upp genom hela huset, eftersom en trapphusdörr också stod öppen på den 15:e våningen, enligt bland annat New York Times.

Flera av de boende lyckades inte fly på grund av den tjocka röken. Offren kvävdes av röken, visar en färsk medicinsk utredning, enligt CNN.

17 personer omkom i branden.
Foto: YUKI IWAMURA / AP TT NYHETSBYRÅN

SE MER

New Yorks borgmästare om branden i Bronx: ”Fruktansvärt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.