Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparens ilska mot TV4 – efter inslaget

1.Cuz är alltid maskerad med balaklava i offentliga sammanhang och på sitt Instragramkonto klär han sig i dyra märkeskläder och bär exklusiva smycken och klockor.
Foto: SVEN LINDWALL
1.Cuz säger att han ska diskutera eventuella rättsliga åtgärder mot TV4 med sitt team.
Foto: Privat / Privat
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson i ”Brottsjournalen”.
Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

TV4:s ”Brottsjournalen” visade upp ett klipp på rapparen 1.Cuz i ett inslag om hur kriminella skyter om Rolex-klockor och jagas av Kronofogden. 

Artisten, med över 20 miljoner spelningar på Spotify, menar att kanalen systematiskt utmålar ungdomar från förorter som skurkar.  

– De kommer inte långt med sin usla ursäkt. I fall jag inte hade en så här stor plattform, hade de verkligen bett om ursäkt?, säger 1.Cuz till Expressen. 

Rapparen 1.Cuz mest strömmade låt på Spotify, ”Försent”, har över 14 miljoner spelningar – han är en av Sveriges största nya hiphopartister. 

I senaste avsnittet av ”Brottsjournalen” använde TV4 ett klipp från hans Instagram till ett inslag om hur kriminella skryter med dyra Rolex-klockor och lyxbilar på sociala medier medan de jagas av Kronofogden.

Det reagerade rapparen kraftigt på.

– När jag såg inslaget fick jag funderingar. Varför skulle en människa göra så här? Ett helt igenom negativt inslag som handlar om ett ämne som jag inte har något med att göra. Jag har inte skulder. Jag har inte Kronofogden efter mig. Men det är bilden de vill ge och det förstör mitt varumärke, säger 1.Cuz.

”De kommer inte långt med sin usla ursäkt”

Artisten är alltid maskerad med balaklava i offentliga sammanhang och på sitt Instragramkonto klär han sig i dyra märkeskläder och bär exklusiva smycken och klockor. 

– TV4 säger att det handlar om dyra varor. Leif GW Persson bär också en Rolex-klocka, de kunde lika gärna visat en bild på honom i inslaget.

Om sin egen klocka säger han:

– Den kostar ungefär 150 000 i affären. Allt som jag har köpt har kommit på grund av min plattform, som jag jobbat hårt för.

Efter att 1.Cuz riktade skarp kritik mot TV4 inför sina över 130 000 Instagramföljare valde kanalen att backa, klippa bort inslaget och be artisten om ursäkt. 

– De kommer inte långt med sin usla ursäkt. I fall jag inte hade en så här stor plattform, hade de verkligen bett om ursäkt?

Artisten säger att han ska diskutera eventuella rättsliga åtgärder mot TV4 med sitt team.

Pratar om Malou von Sivers intervju med Greekazo

1.Cuz menar att TV4 systematiskt ”reproducerar och upprätthåller en felaktig bild av Stockholms förorter”. Han lyfter fram den hårt kritiserade intervjun med artistkollegan ”Greekazo”, 18, i TV4:s ”Malou efter tio” i början av december förra året.

Malou von Sivers menade att rapparen romantiserar knark och våld och ”Arga snickaren” Andreas Öfvergård, som också var i studion, anklagade 18-åringen för dubbelmoral. 

1.Cuz säger:

– Han får två vuxna 50-åringar emot sig och får frågor som han vore statsministern. Hur kan de ställa frågor till honom som politikerna inte kan lösa? Varför tänker de att han har svaren? 

Den senaste tiden har Expressen rapporterat om hur flera av Sveriges mest spelade rapartister dömts eller är misstänkta för olika typer av brott. 

Sveriges just nu mest spelade rapartist Yasin ”Yasin Byn” Abdullahi, 21, sitter häktad som misstänkt för att ha skjutit ihjäl en tidigare vän under natten till nyårsafton. 

Yasin Byns vän och artistkollega Jaffar Byn avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott och tillhör precis som Yasin kärnan i kriminella nätverket Shottaz, enligt polisen.

Har själv suttit i fängelse

1.Cuz, som själv suttit i fängelse, berättar att han fattade beslutet att lämna det kriminella livet bakom sig efter att ha avtjänat sitt straff. I sina texter beskriver han dock fortfarande en verklighet med våld och droger. 

Finns det risk för att lättpåverkade ungdomar ser det som glorifiering?

– Det finns det 100 procent. Men det är som att säga att Jens Lapidus glorifierar gatuvåld när han skriver ”Snabba cash”. Många tycker att filmatiseringarna är coola på samma sätt som folk tycker mina låtar är coola.

Han anser att han och andra rapartister stängs ute från Musiksveriges öppna scen trots att de toppar listorna. 

– Men våra fans är starka och många. De älskar oss och vi älskar dem. Vi gör det här tillsammans. De försöker ta oss en person i taget men vi gör det här som ett kollektiv. 

1.Cuz ser den nya vågen av rappare som beskriver livet i utsatta områden som en i grunden positiv rörelse – som ger artisterna en chans att lämna kriminaliteten bakom sig. 

– Mitt sätt att lämna det där livet är att prata om det där livet. När jag var liten var det tabu, ingen pratade om det. Nu finns en hel scen som uppmärksammar det här och folk förstår att de inte är ensamma. Människor kan tänka: ”Hur lyckades 1.Cuz lämna det livet? Han började med musiken. Då kanske jag kan göra samma sak”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.