Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparens försvar: Skulle hjälpa Einár

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i oktober 2021, endast 19 år gammal.
Foto: EXPRESSEN / OLLE SPORRONG
Genrebild.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

En av Sveriges mest spelade rapartister åtalats misstänkt för att våldsamt ha motsatt sig ett ingripande mot hans vän och artistkollega Einár.

Artisten påstår att polisen riktade mycket våld mot Einár, och att det var därför han lade sig i.

– Dom trycker knät i ryggen som på George Floyd, dom trycker ner hans huvud, säger artisten i förhör. 

Den nu åtalade artisten var en av de två män som var med Nils ”Einár” Grönberg i Hammarby sjöstad den oktoberkväll då han sköts ihjäl. Även han är en av Sveriges mest framgångsrika rapartister med miljontals spelningar på Spotify.

Händelsen som nu ska upp i rätten inträffade några veckor tidigare, i slutet av september.

Polisen larmades då ut till ett hotell på Kungsholmen där personal uppgav att de blivit hotade av en man på uteserveringen. 

När polis kom till platsen pekade personalen ut Einár som flydde till fots när han fick ögonkontakt med poliserna, enligt händelserapporten som finns i förundersökningen.

Såg Einár använda lustgas – ingrep

De inblandade poliserna berättar att de sedan upptäckte Einár gömd bakom en parkerad bil, där han höll på att fylla en ballong med lustgas.

”Jag tog sedan tag i mannen som började direkt kränga med armarna och jag och min kollega beordrade mannen att lägga sig ner på marken. När mannen inte la sig ner på marken så la jag och min kollega ner mannen på marken och belade mannen med handfängsel”, skriver en av poliserna i ett PM om ingripandet.

Tidigare har det rapporterats att Einár vid tillfället misstänktes för att ha försökt ta en av polisernas tjänstevapen. I polisens initiala rapport om händelsen är misstanken nedskriven, men de uppgifterna återkommer sedan inte i någon av polisernas berättelser. 

Polis: Rapparen var ”närgången och hotfull”

När poliserna var på väg till patrullbilen för att föra bort Einár dök den andra rapartisten upp tillsammans med en kvinna, gick emot poliserna och skrek att de skulle släppa hans vän, enligt polisernas uppgifter.

”Mannen var så pass närgången och hotfull så att min kollega inte kunde hämta bilen för att lasta den omhändertagna mannen, eftersom det hade satt mig i en utsatt situation att hantera flera riskområden”, skriver en av poliserna.  

Poliserna upplevde situationen som så pass ansträngd att de kallade på förstärkning och ytterligare polispatruller anlände för att ingripa mot Einárs artistkollega. 

Två poliser hjälptes åt att trycka rapartisten över ett trappräcke för att få kontroll på honom, men han fortsatte göra motstånd, enligt poliserna. 

”... men kollegan använder sig av OC-sprayen (även kallad pepparsprej reds. anm) och ger honom en liten dusch av den i hans ena öga. Det får avsedd effekt och vi kan belägga honom med handfängsel”, skriver en av poliserna i sitt PM. 

Rapparen: Polisen slog Einár gång på gång

Artisten greps, anhölls och fördes till arresten på Kungsholmen där anhållandet hävdes efter omkring 12 timmar. 

Nu har han åtalats för våldsamt motstånd och han förnekar brott. 

– Jag gick inte emot, jag förnekar det. Ja, jag såg att det var poliser, säger artisten i förhör. 

I förhör påstår artisten vidare att han såg hur polisen slog hans vän Einár gång på gång och att ”det blir bara värre”.  

– Jag tycker de måste gå någon utbildning, våld föder våld. De kan inte slå honom. De trycker knät i ryggen som på George Floyd, de trycker ner hans huvud, säger rapartisten och fortsätter:

– Några minuter senare så kommer en av poliserna fram och säger ”jag säger åt dig att backa” och han puttar mig två gånger, sen så kommer poliser bakifrån och tar ner mig. Nu när han vet att det är fler här så kan han slå mig, säger artisten. 


Staksets oro sista tiden innan Einars död

Starkaste minnet av Einar: "Han valde en annan väg".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.