Rapparen Yasin om häktningen: ”Oskyldig”

Foto: Polisen
Yasin har toppat Spotifylistan i Sverige.
Foto: J. WILLS / Pressbild

Rapparen Yasin Mahamoud släpper ny musik, samtidigt som han sitter häktad för stämpling till människorov.

Yasin har valt att inte överklaga häktningen, men i ett meddelande som postats på hans Instagram säger han att han är oskyldig:

”Det är synd att häktespromenader har blivit en vana men det stoppar inte mig ifrån att ge mina lyssnare det som förtjänar”, står i meddelandet.

Rapparen Yasin Mahamoud, 23 – som toppat Spotifylistan i Sverige – greps på nyårsafton efter att ha varit anhållen i sin frånvaro, vilket Expressen avslöjade.

Han är misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov av en annan känd artist.

Nu har det lagts ut ett inlägg på hans Instagram. Där står det att artisten släpper ny musik, inifrån häktet. I inlägget står också att han är oskyldig.

Jag var oskyldig då och jag är oskyldig nu, det är inte första gången jag hör fyrverkerierna välkomna det nya året från en cell, det är inte första gånger jag firar min födelsedag med knäckebröd och smör”, står det i inlägget som postats på Yasin Mahamouds Instagram.

Har inte tillgång till Instagram

Det skrivs vidare att det är ”synd att häktespromenader har blivit en vana”, men att han kommer att fortsätta släppa musik.

Kammaråklagaren i Yasins fall, Anna Stråth, har tidigare sagt att det kan komma ett beslut om åtal inom de kommande månaderna:

– Vi är inne i slutskedet av utredningen och jag beräknar att kunna fatta beslut i åtalsfrågan i mars.

Hon vill inte kommentera påståendet i inlägget om att Yasin Mahamoud uppger sig vara oskyldig. Hon säger dock att restriktionerna kring hans häktning innefattar att han inte får ha tillgång till sociala medier.

– Troligtvis är det någon som lagt ut det här för hans räkning. Han ska inte själv ha tillgång till ett Instagram-konto när han är häktad. Dessutom finns det inga misstankar om att han haft det heller, säger Anna Stråth på söndagen.

– Om det är så att någon annan lagt ut det så har det inte brutit mot restriktionerna, tilläger hon.

Greps på nyårsafton

Rapparen häktades mot sitt nekande efter förhandling vid Södertörns tingsrätt den 3 januari. Alla som häktas av en tingsrätt har möjlighet att överklaga till hovrätten för en ny prövning. Det har Yasin Mahamoud inte gjort.

Det vanligaste är att ett häktningsbeslut gäller i två veckor innan den tilltalade har möjlighet att begära en omhäktningsförhandling.

I det här fallet var häktningen tre veckor och går ut den 21 januari. Men domstolen har frågat de tilltalades försvarare hur de ställer sig i frågan, och Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin har svarat.

”Advokat Frida Wallin säger att omhäktning inte påkallas”, står i handlingar vid Södertörns tingsrätt. Det innebär att rapparen tills vidare blir kvar i häkte utan ny förhandling.

I ett sms till Expressen på söndagen utvecklar Frida Wallin sitt svar:

Vad gäller omhäktningsförhandling så löper åtalsfristen ut den 21/1 och vi kommer då med stor sannolikhet begära omhäktningsförhandling”, skriver hon.

Yasin Mahamoud har tidigare dömts till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott. Han har också suttit häktad i tre månader misstänkt för mord, men släpptes 20 mars 2020 varefter utredningen lades ned.

Inlägget som lagts ut på rapparens Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.