Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparen riskerar dödsstraff för protest

Toomaj Salehi.
Foto: Twitter

Rapparen Toomaj Salehi, 31, protesterade mot regimen i Iran.

Nu riskerar han dödsstraff, rapporterar BBC.

Startskottet för demonstrationerna i Iran var 22-åriga Mahsa Aminis död i häktet den 16 september, tre dagar efter att hon gripits av landets moralpolis som hävdade att hon inte bar sin sjal på ”rätt” sätt.

Minst 451 personer har dött och över 18 000 frihetsberövats i samband med demonstrationerna enligt Human Rights Activists' News Agency. 

Rapparen Toomaj Salehi greps den 30 oktober efter att ha lagt upp videor där han protesterade mot regimen i Iran. Han sade att iranier bor på en ”fruktansvärd plats” där regimen är ”beredd att döda hela nationen”.

– Det är svårt för man gör sig till en måltavla för regimstyrkorna, sade Toomaj Salehi till CBC News några dagar innan han greps.

”Toomaj Salehi svävar i stor fara”

I helgen framkom det att Toomaj Salehi bland annat anklagas för att ha spridit propaganda, uppviglat till våldsamheter och ”publicerat omfattande lögner på ett sätt som vållat stor skada”. Han riskerar dödstraff.

En människorättsgrupp hävdar att rättegången mot Toomaj Salehi redan har inletts utan att han har fått välja en advokat.

Andra iranska artister visar sitt stöd för Toomaj Salehi på sociala medier och manar omvärlden till handling.

”Iranske rapparen Toomaj Salehi svävar i stor fara i och med islamiska republiken livshotande anklagelser som vanligtvis resulterar i avrättning”, skriver rapparen Hichkas på Twitter.

https://twitter.com/HichkasOfficial/status/1596526017643876354

Sångaren Mehdi Yarrahi skrev: 

”Genom grundlösa anklagelser försöker de lära andra som inte fruktar döden en läxa.”

Uppgifter: Soldater skjuter urskillningslöst mot människor i Iran

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.