Björn Ranelid gör sig redo för att lämna Leksand.
Björn Ranelid gör sig redo för att lämna Leksand.

Ranelids öppna brev: "Jag drar mig undan"

Publicerad

Ur brevet: "Det är numera godkänt att kalla och benämna mig vad som helst, förtala, håna och kränka mig hur mycket som helst på bloggar, i twitter och i allsköns tidningsartiklar och krönikor."

"Fler än fyra miljoner människor i Sverige har nu sett och hört mig framträda i den tredje deltävlingen i Leksand den 18:e februari 2012. I söndagens Expressen från den 26:e februari i år skrev krönikören Leif GW Persson att jag, Björn Ranelid, bar en tjock guldlänk kring min hals och att jag hade kläder som skulle ha gjort Dame Edna blek av avund.

Vidare hade jag brunkräm i ansiktet och blonderat hår. Samtliga, det vill säga 100 procent av dem som såg mig i nämnda tävling, kunde och kan fortfarande konstatera att jag inte hade ens den tunnaste länk av guld kring min hals. Dessutom hade jag en strikt, svart kostym av märket Tiger av herrmodell på mig. Jag var den enda av alla de manliga deltagarna som inte lät sminka mig.

Alla Leif GW Perssons påståenden var och är för all framtid således rena och skära lögner. Hans hat mot mig som tidigare lett till lögnaktliga utsagor på bland annat Aftonbladets löpsedlar överträffades nu av falska påståenden om min kropp. Han var rent vetenskapligt sett den enda betraktaren av den tredje deltävlingen som såg någonting runt min hals och kläder som inte fanns på min kropp. Den enda rimliga tolkningen är att han måste vara en hallucinerande människa. Hatet tog överhanden och avslöjade skurken och lögnaren.

Ingen har någonsin sett mig med en bred guldlänk kring halsen eller med kläder som skulle vara i närheten av sådana som Dame Edna kan tänkas bära. Det finns tusentals bilder på mig som bevis.

Det är numera godkänt att kalla och benämna mig vad som helst, förtala, håna och kränka mig hur mycket som helst på bloggar, i twitter och i allsköns tidningsartiklar och krönikor. En känd artist och författare skrev att jag borde lobotomeras. En krönikör i Svenska Dagbladet anklagade mig för mord.

Jag har medverkat i Let's Dance, Stjärnorna på slottet, Skavlan och hundratals andra program i televisionen och aldrig burit halskedja eller kläder som lögnaren Leif GW Persson beskriver. Han visar ett sjukligt intresse av min person. Jag skriver inte om honom.

Jag kommer aldrig mer att kommentera dessa sjuka människors hatiska lögner.

Jag drar mig härmed undan och tillbaka och Sveriges yrkeshatare må välja ett annat objekt och offer för sina perversa lustar.

De har aldrig skrivit ett enda relevant ord om mig, utan i stället avslöjat sina egna brister, tillkortakommanden och misslyckade liv.

Jag tackar för mig.

Jag kan inte förstå vari mina brott består. Jag har i svensk press blivit sämre behandlad än terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik."

Björn Ranelid den 27:e februari 2012, klockan 21.25

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag