Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranelid hotar lämna schlagerfinalen

Författaren Björn Ranelid, 62, tog sig med bidraget "Mirakel" tillsammans med Sara Li vidare från del­finalen i Leksand till finalen i Globen. Nu kanske den finalen aldrig blir av.

Björn Ranelid funderar på att hoppa av Melodi­festivalens final.

Attackerna mot honom har blivit för många och i ett öppet brev skriver han om att dra sig undan.

- Jag diskuterar det hemma med barnen och min fru, säger Björn Ranelid till Expressen.

Författaren Björn Ranelid, 62, tog sig med bidraget "Mirakel" tillsammans med Sara Li vidare från del­finalen i Leksand till finalen i Globen.

Men den stora framgången har haft en baksida - Björn Ranelid har gång på gång fått kommentarer i offentliga sammanhang som han upplever som nedlåtande. Detta har nu lett till att författaren funderar på att hoppa av tävlingen - mindre än två veckor innan finalen.

- Jag diskuterar det hemma med barnen och min fru. Det förs samtal om det här hemma, ja, säger Björn Ranelid på en direkt fråga om tankarna på att hoppa av.

- Det är så allvarligt det som händer just nu så kan jag inte stillatigande finna mig i flagranta sinnessjuka lögner, fortsätter författaren som tagit mycket illa vid sig av de många påhoppen.

Hård kritik

Efter "Mirakel"-framgången var flera artister i tävlingen kritiska. Love Generation kallade bidraget för "ett skämt". Utslagne Mattias Andréasson var förbannad över Ranelids avancemang och låtskrivaren Fredrik Kempe hade svårt att acceptera hans framgångar.

Bland de som kritiserat bidraget finns även flera andra offentliga personer. Jonas Gardell twittrade om att han ville ge Ranelid "en pytteliten lobotomering". Melodifestivalens producent Christer Björkman har stöttat författaren, och kallat påhoppen för "vuxenmobbing".

Drar sig undan

Ranelid har fått nog av påhoppen och har valt att dra ner på sina medieframträdanden.

- Mycket dåligt, säger författaren om hur han mår.

- Jag mår dåligt av det faktum att man får skriva vad man vill om mig, att jag skulle lobotomeras och andra kränkande påståenden, fortsätter han.

I ett öppet brev som Björn Ranelid skickade till Expressen sent i går kväll utvecklar han sina tankar och känslor:

"Jag drar mig härmed undan och tillbaka och Sveriges yrkeshatare må välja ett annat objekt och offer för sina perversa lustar", skriver han och tillägger sedan att han blivit sämre behandlad av medierna än den misstänkte terroristen Anders Behring Breivik.

Attackerar GW

Ranelid ger sig också på Leif GW Persson som i söndagens Expressen skrev en krönika där han beskrev hur Ranelid gett festivalen ett ansikte med sin solbränna, vita tänder och en guldkedja runt halsen under sitt framträdande.

"Alla Leif GW Perssons påståenden var och är för all framtid således rena och skära lögner", skriver Ranelid.

Leif GW Persson har avböjt att kommentera. Expressen har sökt Jonas Gardell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.