Rambergs egna ord om dokumentären

Skådesåpelaren anmäler SVT:s dokumentär till Granskningsnämnden
Örjan Remberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Josefin Nilsson.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Örjan Ramberg anmäler SVT efter dokumentären om Josefin Nilsson, skriver Aftonbladet.

Örjan Ramberg säger till Expressen att han blev bestört över anklagelserna som indirekt riktades mot honom i tv-dokumentären. 

– När systern gick ut i dokumentären tog det hus i helvete, säger Örjan Ramberg.

I SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson beskrivs scener där artisten misshandlas av sin före detta pojkvän till den grad att hon tvingas opereras för sina skador. 

Örjan Ramberg har anmält dokumentären till Granskningsnämnden och menar nu i en debattartikel i Aftonbladet att filmen skapat ett ”drev” av en uppretad ”lynchmobb”. I anmälan, som gjordes för drygt en månad sedan, står även att flera av de scener som beskrivs i dokumentären är felaktiga. 

”SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären.”, skriver Ramberg i debattartikeln. 

Till Expressen säger Ramberg: 

– Jag har själv skrivit ihop om hur jag upplever det som hände och fram till nu och det som jag anser är lögn. Nu väntar vi in Granskningsnämndens besked.

Hur har du reagerat över tv-dokumentären? 

– Hon (systern) har inte hållit sig till sanningen. Hon beskriver en helt annan historia som jag aldrig har hört talas om. Det är saker som hon påstår att hon läst i en dagbok som Josefin hade påbörjat.

– Jag har aldrig hört talas om tacklingar där hon (Josefin) skulle ha åkt in i en vägg, och märken skulle finnas kvar i vägen. Kläder skulle ha slängts från fönster, det har jag aldrig hört talas om. Knivsnacket, aldrig hört talas om.

Många av de uppgifter och anklagelser som var framme i dokumentären har aldrig hänt enligt Örjan Ramberg. 

– Det fanns heller inget framme i rättegångarna eller förekom i polisutredningen.

Örjan Ramberg anmäler SVT – efter dokumentären

”Jag ska skjutas”

Örjan Ramberg beskriver hur han känt sig jagad efter tv-dokumentären. 

– Sticker jag ut min näsa utanför dörren så stirrar alla människor på mig.

Ramberg säger att han drabbats av omfattande hot.

– Massvis. Mest i form av telefonsamtal, intalade röstmeddelanden och brev. De hotar med att skära huvudet av mig, sticka ut ögonen.

– Det finns också hotelsebrev om att jag ska skjutas.

Fick straffet lindrat 

Örjan Ramberg har tidigare dömts i tingsrätt för tre fall av misshandel gentemot Josefin Nilsson men friades för två av fallen i hovrätt 1998. 

Där fälldes han för att ha sparkat Josefin Nilsson i magen, något som orsakade henne ömhet och smärta. Han dömdes även för hot, skadegörelse och överträdelse av besökförbud.

Händelsen inträffade 1996 efter att Josefin Nilsson valde att avsluta förhållandet med Örjan Ramberg.

Vass brevkniv

Enligt tingsrättsdomen ska Josefin Nilsson även berättat att Ramberg tagit fram en vass brevkniv i samband med händelsen. Josefin Nilsson ska ha skyddat sig med sina armar och märkte efter händelsen att hon blödde från ett skärsår på armen.

Hon berättar även i tingsrätten att Ramberg vid ett tillfälle ska tryckt upp henne mot en vägg och tagit ett strypgrepp kring hennes hals.

I domen står att det inte finns några bevis för att Ramberg ”tagit ett sådant strypgrepp på Josefin Nilsson”. Tingsrätten skriver även att de ”fäster tilltro vid Josefins berättelse” men ogillar ändå åtalspunkten kring brevkniven.

Straffet blev tre månaders fängelse men mildrades senare i hovrätten då man menade att skådespelaren var tidigare ostraffad och att han drabbats hårt av den mediala uppmärksamheten.

I rätten berättade Örjan Ramberg då om hur den mediala uppmärksamheten kring misshandeln av Josefin Nilsson påverkat honom. Han nämnde demonstrationer utanför sin arbetsplats, krav på bojkott – samt att han dödshotades och förföljdes. Så pass att han tvingades ”leva ett stillsamt hemmaliv”.

Hovrätten var inte enig bakom beslutet, en nämndeman ville hålla fast i tingsrättens dom.

SVT:s svar: ”Ingen är namngiven”

SVT svarar på kritiken med att säga att man inte namngivit personen som dokumentären syftar på. 

– Jag har gjort Josefins historia, det var det jag ville, säger producenten Anna-Carin Stenholm Pihl och avböjer att kommentera desto mera.

Martin Vårdstedt, programchef och ansvarig utgivare för SVT Kultur, uttalar sig om anmälan till Granskningsnämnden i en skriftlig kommentar till Expressen.

”Angående dokumentären om Josefin Nilsson så har vi yttrat oss till Granskningsnämnden och vi inväntar deras bedömning. Vi vill inte gå in på detaljfrågor i ett pågående ärende. Vi tar självklart avstånd från hot och hat och ingen är namngiven i dokumentären. Den handlade om en artist och hennes konstnärskap, liv och död, och där misshandel och rättegång var en del.”

Nya detaljer om Josefin Nilsson i SVT-dokumentär.

Detta har hänt:

Den 22 mars 2019 hade dokumentärfilmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” premiär på SVT Play – samma dag som artisten skulle fyllt 50 år.

I dokumentären lyftes att Josefin Nilsson misshandlats både psykiskt och fysiskt av sin dåvarande pojkvän under 90-talet.

Dokumentären skapade stor debatt om våld i nära relationer.

Debatten fick ringar på vattnet och resulterade i att exet, Örjan Ramberg, arbetsplats Dramaten hamnade under lupp.

Dramaten kritiserades för att Örjan Ramberg har fått jobba kvar på teatern – trots att teaterchefer visste om misshandelsdomen.

Det i sin tur resulterade i en debatt om Dramatens arbetsklimat i dag – där flera anställda skådespelare vittnade om en tystnadskultur.

Efter krismöten beslöt ledningen att Dramatenchefen Eirik Stubø måste lämna sin tjänst.

Örjan Ramberg:

Född 1948.

Svensk skådespelare, som började karriären som musikalartist.

Har sedan 1977 varit knuten till Dramaten – men i samband med debatten som uppstod efter ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” lade Dramaten ner den pjäs som Örjan Ramberg var aktuell i på teatern.

Örjan Ramberg har även medverkat i tv-serier och i flera filmer som ”Jack” från 1977 och ”Den enskilde medborgaren”.

Josefin Nilsson:

Född 1969.

Hon var en av Sveriges största artister på 90-talet.

Sångerska i Ainbusk.

Josefin Nilsson verkade även som skådespelare och hade huvudrollen i Hannes Holms film ”Adam och Eva”.

Josefin Nilsson gjorde debut som soloartist med musik skriven av Benny Andersson och Björn Ulveaus.

Tävlat i Melodifestivalen.

Under sin sista tid i livet flyttade Josefin Nilsson hem till Gotland.

Avled den 29 februari 2016 – 46 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.