Radioprofilen Kjell Alinge är död.Radioprofilen Kjell Alinge är död.
Radioprofilen Kjell Alinge är död.
Kjell Alinge. Foto: Susanne WalströmKjell Alinge. Foto: Susanne Walström
Kjell Alinge. Foto: Susanne Walström
Kjell Alinge och Janne Forssell i radioprogrammet "Hemma hos" på 1970-talet. Foto: Bertil StillingKjell Alinge och Janne Forssell i radioprogrammet "Hemma hos" på 1970-talet. Foto: Bertil Stilling
Kjell Alinge och Janne Forssell i radioprogrammet "Hemma hos" på 1970-talet. Foto: Bertil Stilling

Radioprofilen Kjell Alinge är död

Publicerad

Radioprofilen Kjell Alinge gick bort i söndags, 72 år gammal, berättar hans fru Helen Skinner.

Under mer än 30 år gjorde Alinge programmet "Eldorado".

– Han har gett svenska folket väldigt mycket skratt och tankar kring musiken, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Så sent som i lördags la radioprofilen upp sitt sista inlägg på Facebook:

"Väntar på bättre tider", löd det.

Kjell Alinge är en av Sveriges Radios mest kända profiler. Under mer än 30 år gjorde han programmet "Eldorado" i Sveriges radio. Han har också gjort radioprogram som "Pop i sommarnatt och "Hemma hos".

Expressen har pratat med Kjell Alinges fru Helen Skinner, som berättar att makens borgång var plötslig.

– Det kanske var någon hjärtinfarkt eller hjärninfarkt. Jag är inte läkare. Men det var plötsligt. Läkarna har sagt att det här är sådant som kan hända. Att man får något med hjärtat, säger hon.

"En av de största"

Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio och hon mins Kjell Alinge med glädje.

– Det är en av de största radioprofilerna inom musik som har gått bort. Han kunde ha både glimten i ögat och guida lyssnarna genom sin enorma kunskap, säger hon.

 

LÄS MER: Kjell Alinges hustru om sorgen: "Chockad"

 

Helen Skinner stämmer in i hyllningen av sin man och hans yrkesgärning.

– Det känns väldigt varmt och väldigt sant och rätt beskrivet. Han har i alla år varit den orädda och oblyga medarbetaren på radion. Han gick in till radiochefen för att han hade något att säga. Det var ingen som vågade det.

Lång karriär

Kjell Alinges karriär på Sveriges Radio började i mitten på 60-talet, när han fick började producera sina egna radioprogram.

Hans absolut mest populära program blev "Eldorado", som började sändas den 4 november 1980 och fortsatte ända fram till 3 december 1993, för att sedan återkomma mellan 2006 och 2013.

– Det är en enorm förlust för alla oss som kände honom och så klart för hans familj, säger Cilla Benkö.

 

LÄS MER: Kändisarnas hyllningar till Kjell Alinge

 

Så sent som den 16 januari i år la Kjell Alinge upp sin sista Facebookstatus innan han gick bort:

"Väntar på bättre tider och kommentarer från er alla och givetvis från Helen som jag hoppas hittar in hit.", löd inlägget.

Ny musik

Musikprogrammet "Eldorado" blev snabbt känt för att spela ny och oväntat musik och som tillsammans med Kjell Alinges egna ljudexperiment och filosofiska utläggningar gav programmet en alldeles egen prägel.

Kjell Alinge var ett ständigt fan av det nya och detta framgick framför allt när artisten Tityo släppte sin debutsingel "Talking to the Man in the Moon" år 1990 – vilket fick Alinge att spela låten konstant under "Eldorados" två första timmar.

Henrik Lörstad gjorde dokumentärfilmen "Hemma hos Kjell Alinge" tillsammans med Pehr Aret år 2013. Filmen handlade om Alinge själv.

– Vi lärde känna varandra när vi gjorde dokumentären, vi umgicks en del privat. Just nu är jag jättetagen och jättechockad. Kjell har varit sedan barnsben en stor ikon för mig, berättar han.

Fick flera priser

Kjell Alinge vann flera priser under sin karriär. Han tilldelades bland annat kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

– Kjell var en enkel människa att umgås med. Många tyckte att han var svår, bökig, kontroversiell och märkvärdig. Det vara raka motsatsen, berättar Helen Skinner.

Även Henrik Lörstad tyckte om att umgås med Kjell.

– Han var en oerhört egensinnig person och fantastisk, han hade jättemycket att ge och jag har fått mycket av honom, säger Henrik.

Kjell Alinge blev 72 år gammal.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag