Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

R Kelly döms till 30 år i fängelse för sexbrott

Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse för sexuella övergrepp och människohandel. Det efter att domstolen tidigare funnit honom skyldig för flera sexualbrott mot kvinnor och minderåriga flickor. Artisten har sedan tidigare sagt att kommer att överklaga beslutet.
Tidigare har R Kelly satts i isoleringscell i häktet i Chicago för sin egen säkerhet, efter att ha utsatts för misshandel.
Foto: ANTONIO PEREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANTONIO PEREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANK MICELOTTA / AP TT NYHETSBYRÅN

Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse för sexuella övergrepp och människohandel. 

Det efter att domstolen tidigare funnit honom skyldig för flera sexualbrott mot kvinnor och minderåriga flickor. 

Artisten har sedan tidigare sagt att kommer att överklaga beslutet. 

I fjol dömdes den 55-årige r'n'b-artisten, R Kelly, på nio åtalspunkter. Det efter att ha utnyttjat sin status under närmare 25 år tid för att komma i kontakt med kvinnor och minderåriga flickor som han sedan förgripit sig på. 

Juryn fann honom då skyldig på samtliga punkter – och på onsdagen kom beslutet om strafflängden. 

Domstolen i New York meddelade att artisten döms till 30 års fängelse för sexuella övergrepp och människohandel.

Straffet överstiger de 25 år som åklagaren sedan innan yrkat på i den fem veckor långa rättegången.

Samtidigt har R Kellys advokater krävt att straffet skulle uppgå till max tio år med hänsyn till artistens egna ”traumatiska sexuella övergrepp i barndomen”. 

R Kelly, eller Robert Sylvester Kelly, som han egentligen heter, har redan innan straffet offentliggjorts meddelat att han kommer att överklaga beslutet. 

Separat rättsfall inleds i augusti

Straffbeskedet sätter dock inte punkt för artistens tid i rätten. 

Ett separat rättsfall i Chicago ska enligt planer inledas i augusti, där R Kelly anklagas för innehav av övergreppsmaterial på barn och för att ha försökt hindra rättvisans gång.

Har kallat målsägande ”missnöjda groupies” 

För tre år sedan släpptes dokumentären ”Surviving R Kelly” där artistes offer – oberoende av varandra – berättar om hur de under flera år blivit utnyttjade av R Kelly. 

I dokumentären från 2019 berättar personer till exempel om hur artisten stängde in dem i sitt hus och förgrep sig på dem.

R Kelly har hävdat att personerna är ”missnöjda groupies” och han har hela tiden nekat till anklagelserna. 


Artisten R. Kelly anses skyldig till bland annat sexuellt utnyttjande av barn och trafficking. Det beslutet tog juryn efter rättegången i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.