💯 ”Katten i trakten”-rapparen – så blev han mest spelad i Sverige • ”Är som Eminem”

Einár, 16, Sveriges mest spelade – sanningen om hårda tiden

Einár låg etta på både Spotifys topplista och den svenska singellistan i tre veckor med ”Katten i trakten” – helt utan hjälp av stora skivbolag och traditionella medier.

Trots succén har hans liv också en mörkare baksida. Den 16-årige rapparen sitter just nu på ett HVB-hem i Dalarna.

Men tack vare framgångarna ser han en chans att skapa sig en ny framtid.

– Jag är som Eminem, en på miljonen, säger Einár till Expressen.

Publicerad 7 apr 2019 kl 16.04

Programledaren Amira Brown i P3:s ”Digilistan” ska precis presentera Einárs ”Katten i trakten” som ”låten som förra veckan var mest streamad, nedladdad och köpt i Sverige”. 

– Vem är Einár? Ja, 16-årige rapparen Nils kommer från Stockholm och har som liten alltid haft musiken nära sig. Han gick jämt runt och nynnade på olika melodier och har haft förebilder som Timbuktu och 50 Cent, förklarar hon.

Den 27 mars dyker sedan Einár upp i sin första riktiga intervju – på Anis Don Deminas Youtube-kanal.

– För er som inte har wifi och inte vet vem Einár är, eller Nils som du heter egentligen, så är du Sveriges största rappare just nu, säger Anis Don Demina i klippet. 

Några veckor senare träffar Expressen Einár – men inte i Enskededalen i södra Stockholm, området som ständigt dyker upp i hans låtar och musikvideos. I stället sker intervjun i ett rött trähus i Dalarna.

Det är ett HVB-hem där han är LVU-placerad sedan några månader tillbaka. Einár, som skriver sina texter på natten och precis har vaknat trots att klockan är halv två på eftermiddagen, kommer ut från sitt rum och presenterar sig som ”Nisse” innan han sätter sig i en saccoäsck i det gemensamma vardagsrummet där komediserien ”How I met your mother” rullar på en gammal platt-tv.

Einár heter egentligen Nils Grönberg – artistnamnet är hämtat från hans mellannamn – och hiphop har alltid varit en stor del av hans liv. Han introducerades tidigt till artister som 50 Cent, Eminem och Akon av sina storebröder.

– Jag mimade och försökte sjunga med även fast jag inte kunde, jag var ju liten. Jag tror att det är det som har skapat min talang, att jag har sjungit med och lärt mig flow ända sedan jag var liten, säger Einár.

Nils Grönberg är 16-åringen bakom artistnamnet Einár.

Foto: EXPRESSEN / OLLE SPORRONG

Vems flow såg du upp till?

– Eminem. Det var hans flow jag gillade mest, hans snabba flow. Nu har jag inte släppt någon låt där jag rappar snabbt men det kommer att komma det också. Jag har släppt lite mer gungiga låtar men det kommer att komma all möjlig rap.

När Einár började lägga ut klipp på Instagram fick de äldre killarna i Enskededalen upp ögonen för hans raptalang.

– De sa att det här måste läggas ut. Så de filmade en video när jag sitter i en soffa och rappar, jag är 11–12 år, och la ut på Facebook och den började delas. Nyheter 24 och någon känd bloggare la ut den och den fick 800 000 views. Det var där det började, jag fick en massa följare på Instagram och så fortsatte jag bara.

Hiphopkarriären började ta fart på allvar under förra året när Einár släppte låten ”Duckar popo” med tillhörande musikvideo på Youtube. Den har i dag över en miljon visningar.

undefined

Allt exploderade sedan på riktigt när han i januari i år släppte ”Katten i trakten”.

– Jag släppte den först på Youtube och där kom den upp som första trending och fick 400 000 views på fem dagar. Sedan släppte jag den på Spotify och dagen efter hade den 250 000 streams. Den ”blow up” och det blev helt sjukt. Jag kunde inte fatta det och så var den etta i Sverige, den mest spelade låten i hela landet. Siffrorna bara flög och flög.

”Katten i trakten” har nu spelats över 11 miljoner gånger på Spotify och 2,5 miljoner gånger på Youtube. Förutom Spotify Top 50 har den också toppat den svenska singellistan. Nu ligger Einárs nya låt ”Fusk”, som han gör tillsammans med K27, högt på listorna.

Du å' jag kan slösa tid

Du å' jag kan röka weed

Folk dom hatar på mig för att benim kan förstöra beats

Tro mig kan förstöra liv

Kommer med min mördarbil

Brr brr, mannen kom om du vill köpa k's

Den extrema framgången har nåtts utan något stort skivbolag, han har bara haft hjälp med distributionen, i ryggen och utan att Einár har synts i tidningar och tv. I stället har hans musik spridits genom sociala medier.

– Man har pushat sin grej via Instagram och så är det folk som har spridit det, ”har du hört honom?”. Det börjar på den nivån att många runtomkring en vet vem man är och så sprider det sig till nästa område och sedan till andra sidan stan och till slut är det andra sidan Sverige.

– Det är väl också att jag har fått den hajpen på grund av att jag är svensk, heter Nils, har bra flow. Jag är lite som Eminem, en på miljonen. Det finns inte så många som mig och jag tror att det är det som också gör att jag får lite mer views. Så klart är det väl för min talang men jag tror också att det är för min karaktär.

Jag kommer att köra helt independent

Nu har förstås de stora skivbolagen också fått upp ögonen för Einár. Men han har valt att tacka nej till deras erbjudanden. I stället jobbar han med sina kompisar under namnet Southside tv.

– Jag kommer att köra helt independent. Jag har ju Southside tv där jag släpper mina musikvideos och vi ska göra det till ett skivbolag och satsa på det, det är jag och mina vänner från Dalen. Jag tror att det är skönare att ha med sina vänner, som man litar på, att göra.

undefined

Snart släpper han ännu en singel, ”Rör mig”, och senare i vår planerar Einár för en ep och i höst är det tänkt att hans debutalbum ska släppas.

Men samtidigt som karriären rullar på i rekordfart lever Einár alltså ett liv långt utanför rampljuset. Under tiden han sitter på HVB-hemmet får han tillgång till en musikstudio på en fritidsgård en gång i månaden.

Einár vill inte gå in på exakt varför han är LVU-placerad men säger att ”alla har gjort sina saker i livet”.

– Jag tror att många skulle känna igen sig i min historia. Det börjar med att skolan inte fungerar, redan från tidig ålder, man går bort från skolan och då träffar man dem som också har gått bort från skolan. Det blir en ond cirkel.

undefined

På grund av sina musikvideos, där det syns både vapen och droger, har Einár kallats för gangsterrappare. 

De utspelas i Enskededalen – ett område i södra Stockholm där det finns en gruppering som polisen identifierat som ett kriminellt nätverk. Det består av unga män som är aktiva i narkotikahandeln och som har tillgång till vapen.

I slutet av förra året sköts en 20-årig man med koppling till nätverket till döds i Enskededalen. Han mördades med tre skott i huvudet, enligt uppgifter till Expressen.

Jag sitter men gun’en i bilen

Fyra fem mandems e’ i den

Mannen vi kan den här skiten

Även i Einárs texter refereras det ofta till vapen och droger. Han menar själv att han bara skildrar verkligheten i Enskededalen, både de positiva och de negativa sidorna. Han säger att det handlar om att berätta historier.

– Jag vill visa var jag kommer ifrån. Jag kommer från Dalen och det är det området som har gjort mig till den jag är. Det sker positiva saker där och det sker negativa saker där, man måste visa båda delarna. Man måste ge en bild och visa att det här händer på riktigt här ute. Det finns vapen, det finns droger, det sker skottlossningar. Det är viktigt, man får inte glömma det.

– Utan Dalen och mina vänner tror jag inte att jag skulle ha gjort det här i dag. Även om det har hänt dåliga saker, de dåliga sakerna har ju tagit mig dit jag är nu.

undefined

Innehållet i texterna och musikvideos har gjort att Einár kallats för gangsterrappare.

Foto: Olle Sporrong

Einár berättar att han själv är på väg att växa upp och mogna till. Han säger att musiksuccén har gett honom en tankeställare och att han nu känner ett ansvar för sina lyssnare.

– Man måste ta ansvar, det är folk som ser upp till en och vill bli som en. Då måste man också göra något bra av hela situationen. Jag tror att alla som får den här chansen, och det är inte många som får en sådan chans, vill ta vara på den.

Efter intervjun, som har skett med Einárs föräldrars och HVB-hemmets godkännande, går han ut i köket där personalen står och hackar morötter för att fråga vad det blir till middag.

undefined

Einár har 81 000 följare på Insta.

Han berättar att han hoppas få flytta hem till Stockholm i sommar och då kunna satsa ännu hårdare på musiken. Med sina kommande låtar vill han nå ut till hela svenska folket.

– Jag vill bli bättre på att skriva texter som får hela Sverige att lyssna. Nu har jag jättemycket streams men jag vill nå alla. Jag har en låt som heter ”Fuck mitt ex” och alla, från barn till gamlingar, kommer att sjunga med i den låten. Jag vill göra låtar som alla kan relatera till.

Einár om:

..pengarna:

– Det tar lång tid, men jag tror att det är den här månaden som det börjar komma in pengar på mitt konto för den första månaden på Spotify. Jag ska investera bara, investera i företaget. När jag fyller 18 år måste jag ha mitt eget företag och så ska jag investera i Southside tv. Det är mina planer. Sedan kanske man köper lite kläder och ger lite pengar till morsan.

 

...kändisskapet:

– Nu har jag blivit känd. 80 000 följare på Instagram och en massa streams. Min tjej har alltid sagt ”spela inte känd, tro inte att du är känd”. Nu säger hon ”okej, du är lite kändis”. Så det har väl kommit till det stadiet. Till och med här i Dalarna vet folk vem jag är, om jag går till Coop kommer det barn som vill ta bilder.

 

...konserterna:

– Det är mycket spelningar som kommer att ske. Jag har en stor spelning på Brännbollsyran i Umeå. Man får en bild och ”här ska du uppträda för den här summan”. Det är så här ”oh shit”, både summan och att man ska uppträda för så mycket människor. Nu är det här seriöst. 

 

De som lyssnar på Einár på Spotify lyssnar även på: ADAAM, Macky, 1.Cuz, Asme, Thrife, Ille Freeway och DON V.