Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga artisterna gör succé – berättar om sitt mörka förflutna

Yasin Byn med två vapen i musikvideon till ”Fram”, av Dree Low.
Foto: Youtube

Låttexterna handlar om vapen, narkotika och våld.

I februari utsågs Z.E till årets artist på grammisgalan och på topplistorna flockas de unga musikerna.

Nu har den nya svenska gangsterrappen tagit sig in i musikens finrum.

Expressens granskning visar att flera av dem som nu gör succé är dömda för grova brott.

En ny våg av svenska rappare har tagit över topplistor och prisgalor – med stenhård förortsromantik, videor fyllda med vapen och pengar och texter som refererar till våldsbrott och droger.

Utan någon hjälp från skivbolagen har de själva vunnit över fansen på internets olika plattformar.

I första ledet för den nya vågen står Tensta-rapparen Z.E. I fjol var han den femte mest spelade svenska artisten på Spotify

Det framgångsrika året kröntes med dubbla priser.

I januari klev han upp på scenen på P3 Guld-galan för att ta emot pris i kategorin för årets hiphop. Två veckor senare tog han emot publikens jubel när han utsågs till årets artist på Grammisgalan.

Jozef Wojciechowicz, eller Z.E, tar emot priset för Årets Hiphop/RnB på P3 Guldgalan i mitten av januari. Två veckor senare fick han också en Grammis.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
https://youtu.be/95gSxLWCLX8

Succén ser ut att fortsätta. När Z.E förra veckan släppte nya låten ”74 Bars” dröjde det inte mer än två dagar innan den låg etta på Spotifys Sverigelista.

Z.E:s stora hit ”Positiv” har spelats runt 15 miljoner gånger på Spotify och över 4 miljoner gånger på Youtube. I låttexten rappar han: ”Svensk lag, det är inte något jag föredrar”.

Versen fortsätter:

”Musik är kamouflage, kolla mitt bagage 

Svårt att bryta barriären, råna guldaffären eller hiphopkarriären 

Min vänstra hand, den har pennan – högra har geväret”

I den tillhörande musikvideon åker Z.E båt och poserar med vapen.

I juli 2018 tog polisen upp jakten på en bil på Ringvägen i Stockholm, efter att denna inte stannat på anvisning. Biljakten tog slut när bilen nådde en återvändsgränd. Z.E greps på plats, misstänkt för olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Nu väntar rättegång. Inför rättegången har han nekat till brott.
Foto: Polisen

Z.E skrev musik i fängelset

Z.E heter egentligen Jozef Wojciechowicz. Han är 24 år och uppvuxen Tensta i västra Stockholm. I intervjuer har han berättat att han tidigt såg sig som livsstilskriminell. Han är tidigare dömd för för bland annat grov stöld och narkotikabrott i flera fall.

I en av sina äldre låtar, ”Västra sidan” från 2015, rappar Z.E om det kriminella livets inre konflikt.

”Det här jävla livet har satt sina spår

Det äter inifrån, betett mig som ett jävla fån

Alla bax och rån, min farsa sa: min son, livet är ett lån, du är inte gjord av krom

Jag vill lyssna på han men para lockar som fan

Istället springer jag med 45:a gun i min hand

Djävulen leker med oss, Gud kommer döma förstås”

Det var när han avtjänade fängelsestraff som han började skriva musik på allvar. För Mitt i Stockholm har Z.E berättat att han begick brott för att få mat på bordet men att den tiden nu är förbi.

– Jag vill inte glorifiera våld och vapen eller att unga ska bli kriminella. Sedan jag slagit igenom med musiken så märker jag att jag blivit en förebild. En del ser mig som en storebror och jag måste tänka mer på vad jag säger och gör. Jag har själv småsyskon och jag vill inte att de ska hamna på fel väg, sa han till Mitt i Stockholm i april förra året.

Men i Z.E:s senaste musikvideo, publicerad i februari i år, syns återigen droger, vapen och högar med pengar.

– Jag beskriver hur vi lever. Jag vill att folk ska känna med mig hela vägen genom låtarna, sa han i Mitt i Stockholm-intervjun.

Senare i april väntar en ny rättegång. Han står åtalad för bland annat olovlig körning och vårdslöshet i trafik efter en polisjakt på Södermalm i Stockholm i somras. I förhör har Z.E nekat till att det var han som körde bilen. De misstänkta brotten är inte av så allvarlig karaktär att de kan resultera i något fängelsestraff.

10 mest spelade på Spotify

Sverige v 14

1. Hov1: ”Vindar på Mars”

2. Billie Eilish: ”Bad guy”

3. Einár featuring K27: ”Fusk”

4. John Lundvik: ”Too late for love”

5. Dree Low & Yasin: ”Fram”

6. Lady Gaga & Bradley Cooper: ”Shallow”

7. Zara Larsson: ”Don’t worry bout me”

8. Einár: ”Katten i trakten”

9. Billie Eilish: ”Bury a friend”

10. Benjamin Ingrosso: ”All night long (all night)”

Källa: Spotify

https://youtu.be/asMTInubbVk

Adel: ”Jag försöker vara en bättre vuxen”

En som gjort parallell kometkarriär är Husby-rapparen Adel. 25-årige Adel Dostani, som han egentligen heter, säger att han rappade sina första rader när Z.E satt i cellen bredvid på häktet i Sollentuna.

Sedan dess har han släppt flera hitlåtar. Debutsingeln ”Skina”, som släpptes i april 2017, har spelats 12 miljoner gånger på Spotify och ytterligare 10 miljoner gånger på Youtube.

Låttexten är gangstergenren trogen. Några rader lyder:

”Vi är alla redo att sitta. Mannen, vilken kvittra?

Aina är en liten fitta. Om det är life jag gittar

Smasha dörren, hjullast.

Varje söndag julklapp”

I musikvideon till uppföljningslåten ”Spring” står Adel framför en exklusiv Audi RS7. Runt halsen bär han en guldkedja formad som en handgranat.

Han hymlar inte med att han har en kriminell bakgrund, med fängelsestraff för bland annat grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Det är bara att kolla mina domar. Jag har suttit en hel del i fängelse. I musiken har jag skildrat min verklighet men den verkligheten har ändrats med tiden. Jag har inte varit den bästa ungdomen, men jag försöker vara en bättre vuxen, säger Adel till Expressen.

Han säger att han har lämnat den brottsliga banan – men låttexterna har fortfarande samma innehåll. Den senaste singeln – ”Kapabel” tillsammans med rapparen Dree Low – är en kavalkad av vapenreferenser på ett snabbt beat.

– När du har hittat en publik som relaterar till din musik måste du hålla dig till grunden. Och jag är gangsterrappare från början, säger han.


LYSSNA PÅ: Musiken som nämns i klippet (extern länk) 

Framgången innebär att Adel nu måste förhålla sig till att barn och ungdomar ser upp till honom som en förebild. Den rollen har han inte helt lätt att hantera, säger han.

– Det är tveeggat svärd för jag vill behålla min image. Jag vill samtidigt vara en bra förebild och säga vettiga saker. Det är en svår balansgång när jag är en person som är känd för att sjunga om knark och vapen.

Kritikerna menar att den nya vågens raptexter kan leda ungdomar som är på glid in på en kriminell bana. På fråga om det biter Adel tillbaka.

– Vi har banat väg för att ungdomar i framtiden kan välja det här som yrke. När vi var barn fanns det inte på kartan att försörja sig som rappare. Idag kan en ung kille som är på glid sätta sig ner och skriva en raptext i stället för att begå brott, säger han och fortsätter:

– Jag känner att jag har gett mer folk en dröm än en dålig vägriktning. Jag hoppas och tror innerligt att vi inte gör så att ungdomar tänker att de ska bli kriminella för det är inte vad vi sjunger om. Vi försöker bara förmedla hur det ser ut i samhället.

https://youtu.be/OtUn-Ccb-DU

”Texterna har blivit råare”

Gangsterrap är knappast någon ny företeelse. Genren, som har anklagats för allt från att glorifiera grov brottslighet till att vara misogyn och homofobisk, växte fram i USA i mitten av 1980-talet och populariserades tack vare grupper och artister som NWA och Ice-T.

I Sverige populariserades genren av gruppen Kartellen (videon ovan) som 2008 bildades i ett fängelse av Leo ”Kinesen” Carmona och Janne ”Babyface” Raninen som båda avtjänade livstidsstraff för medhjälp till mord.

Men den nya vågen av svensk gangsterrap är något helt annat. Genren har förändrats under de senaste åren – i takt med samhällsutvecklingen.

Frilansskribenten Hasan Ramic skriver om den nya svenska gangsterrappen i tidningen Arbetet:

”Det är melodiöst, förenklat och dansvänligt. Samtidigt har texterna blivit råare, mer nihilistiska och tömda på politisk ideologi.

Den nya svenska gangsterrapparen är en kokainsnortande, tramadoltuggande, materialistisk mördarmaskin som vill få alla att dansa till tonerna av hans undergång och förfall – som är dessvärre en verklighet i Sverige 2019.”

Utomlands har historiska diskussioner om att förbjuda vissa typer av rapmusik blossat upp på nytt. Förra sommaren tog Youtube ner ett 30-tal brittiska musikvideos efter att London-polisen slagit larm om att musiken hade koppling till kriminella gäng.

Scotland Yard har samlat på sig 1 400 musikvideos som nu används som underrättelsematerial för att bekämpa den organiserade brottsligheten, rapporterar The Guardian.

Stephan Kiernan leder Team 2022 – polisens insatsgrupp för att stävja det dödliga våldet och de kriminella nätverken i västra och norra Stockholm.

I den rollen är han bekant med flera av de rappare som nu gör succé på de svenska topplistorna.

– Några av dem har varit aktuella i våra utredningar. Vi har inte prioriterat dem för att de är framgångsrika inom musiken, utan det har i så fall handlat om deras våldskapital och deras kriminalitet, säger han.

Polischefen säger att han själv lyssnar på hiphop och hyllar genren som en möjlig positiv kraft där ungdomar kan hitta kreativt utlopp och ett individualistiskt sätt att uttrycka sig på.

Problemet, menar han, uppstår när det kriminella elementet tar över.

– Musiken ger dem en stor genomslagskraft bland ungdomar i lokalområdet. Om de då väljer att förespråka tystnadskultur, narkotikahandel och ett kriminellt leverne så är det problematiskt.

– Vi behöver inte fler sådana förebilder för de ungdomar som vi vill ska klara av skolan. För oss som jobbar med narkotikahandeln på gatunivå och dödsskjutningar i torgmiljöer så är det tydligt.

Försvarsadvokaten Viktor Banke är av en annan åsikt. På sociala medier har han bland annat skrivit att han älskar Z.E.

– Jag tycker att man ska akta sig väldigt noga för att moralisera över musik. Det känns som en tillbakagång med myndighetspersoner som ska förfäras över låttexter och andra kulturella inslag, säger Viktor Banke.

Han säger att det inte är rapparnas uppgift att laga sprickorna i samhällssystemet.

– Det finns glorifierande drag men för den som lyssnar på de här låtarna är det tydligt att de också innehåller mycket melankoli, stress och ånger. Jag jobbar med människor som har det så här och jag skulle säga att styrkan i den här hiphopvågen är att rapparna kan beskriva den verkligheten på ett sätt som känns trovärdigt och som tilltalar många människor, säger Banke.

https://youtu.be/LreI4My9S5k

Jaffar Byn och Yasin Byn sitter båda i fängelse

Förorterna kring Järva i Stockholm har länge varit en smältdegel för den här typen av hiphop och under de senaste fem åren har Rinkeby-rapparna Jaffar Byn, 23, och Yasin Byn, 21, varit två av de största profilerna.

Egentligen heter de Jafar Sadik och Yasin Abdullahi Mahamoud. Utan skivbolag, och med en kriminell identitet ständigt tätt kopplad till musiken, har de radat upp låtar som spelats många miljoner gånger på Youtube och Spotify.

Jaffar Byn rappar i ”Filterlösa”:

”Gasa från Aina med jointen i munnen

Mannen, mannen, vi är så farliga

(…)

När 50 skott avlossas, Aina vågar inte störa

Om du skjuter, vi skjuter för att döda”

Yasin Byns låt ”Trakten min” är mest populär: 18 miljoner spelningar kombinerat på de två plattformarna. 

Men när deras genre nu har exploderat tvingas de två rapparna nu följa utvecklingen från sidlinjen.

De sitter båda i fängelse, dömda för grovt vapenbrott.

Yasin Byn springer från polisen i samband med en fordonskontroll.
Foto: Polisen
Till vänster i bild poserar Jaffar Byn med ett skarpladdat automatvapen, enligt domen.
Foto: Polisen
Jaffar Byn i arresten.
Foto: Polisen
Yasin Byn.
Foto: Polisen
Yasin Byn och Jaffar Byn värmer upp publiken inför en kampsportsgala i Globen.
Foto: Youtube

Enligt polisen är Yasin Byn och Jaffar Byn kopplade till ”Shottaz” – en kriminell gruppering i Rinkeby som sedan 2015 legat i blodigt krig med ett annat kriminellt nätverk från stadsdelen.

Flera mord har skett inom ramen för konflikten, bland annat det uppmärksammade dubbelmordet på två bröder på kafé Mynta 2016.

Yasin Byn rappar i ”Trakten min”:

”Jag har huvudet i spelet, jag stashar varje sedel

Jag följer inga regler vi släpper bara mord vi borde bli torpeder

Min äzi den är sjuk, folk dom säger den har feber”

Vid gott uppförande blir Yasin Byn villkorligt frigiven i oktober 2019. För Jaffar Byn väntar fängelse åtminstone till mars 2021.

I deras frånvaro har nya profiler vuxit fram i Rinkeby.

https://youtu.be/i9i3JYy8-PU

K27 blev skjuten i benet

Förra året kom Kalid Abdulle, i dag 19 år gammal, från ingenstans och gjorde succé under artistnamnet K27. Singlarna ”Dom vet det vi” och ”Robbery” spelades båda flera miljoner gånger på Spotify och Youtube.

Hans texter gick i föregångarnas fotspår: Rån, knark, vapen.

Förra sommaren var han, enligt polis och åklagare, inblandad när en grupp unga män försökte driva in en påhittad skuld från en man i Rinkeby. Brottsoffret öppnade eld mot gruppen och K27 blev skjuten i benet.

I februari avgjordes fallet i hovrätten, som dömde K27 till villkorlig dom och samhällstjänst för försök till utpressning. Domen har ännu inte vunnit laga kraft och K27 nekar alltjämt till brott.

Två dagar efter hovrättsdomen stakade han ut en ny inriktning för sin musikkarriär. I sociala medier skrev han till sina följare:

”Jag har raderat alla mina singlar från Youtube och så småningom Spotify eftersom jag har lagt den typ av livsstil bakom mig.”

”Att sjunga om guns o sånt är inget för mig.”

Expressen träffade 16-årige Einár på ett HVB-hem i Dalarna.

Einár: Man beskriver vad man ser 

K27 är just nu aktuell med ett inhopp på singeln ”Fusk”, en låt av det 16-åriga stjärnskottet Einár som är uppvuxen i Enskededalen i södra Stockholm. 

Einár, som egentligen heter Nils Grönberg, har tidigare i år haft en jättehit med låten ”Katten i trakten” som legat etta på såväl Spotifys svenska topplista som den svenska singellistan. ”Katten i trakten”, som handlar om en tuff förortstjej, har spelats över 11 miljoner gånger på Spotify och musikvideon, som innehåller både vapen och droger, har visats 2,5 miljoner gånger på Youtube.

Inledningen av musikvideon är tillägnad en kriminell vän som sköts till döds i Enskededalen i slutet av förra året.

I Einárs video Katten i trakten laddar en maskerad person en pistol och siktar den sedan mot kameran.
Foto: Youtube

– Jag vill visa var jag kommer ifrån. Jag kommer från Dalen och det är det området som har gjort mig till den jag är. Det sker positiva saker där och det sker negativa saker där, man måste visa båda delarna, säger Einár till Expressen.

– Man måste ge en bild och visa att det här händer på riktigt här ute. Det finns vapen, det finns droger, det sker skottlossningar. Det är viktigt, man får inte glömma det.

Einár säger att hans musikskapande handlar om att berätta historier.

– Ibland beskriver jag vad som har hänt mig men i andra låtar nämner jag saker som har hänt honom eller henne. Det är bara det att jag beskriver det på ett sätt så att det kanske låter som att det är jag som gör allting men det är omöjligt att en människa gör tusen grejer samtidigt. Man beskriver vad man ser och vad som händer.

I en längre intervju med Einár berättar han bland annat om hur allt startade – redan när han var 11–12 år gammal.
Illustration: Helen Rasmusen
Thrife berättar för Expressen att musiken gett honom en ny väg i livet. ”Jag ska satsa 100 procent.”
Foto: Youtube

Thrife frikändes i hovrätten

I samma krets i Enskededalen finns ytterligare en framgångsrik rappare i samma genre: 21-årige Thrife Jack.

Hans låtar ”Cirkulerar”, ”Rastaman” och ”På min block” har alla mer än två miljoner spelningar på Spotify.

Låtarna kretsar kring narkotika och vapen och förra året avtjänade Thrife en månads fängelse för narkotikabrott som han greps för i september 2016. 

Thrife säger till Expressen att han inte vill glorifiera våld och droger.

– Jag speglar sådant som händer i dagens samhälle, i förorterna. Jag speglar det jag ser. Jag skulle inte säga till någon som är yngre än jag att göra dumma grejer. Men man kan inte bortse från det som händer.

Skarpladdad pistol som hittades i en soptunna på Skogskyrkogården. Thrife åtalades för att ha gjort sig av med pistolen när han jagades av polisen. Han dömdes för grovt vapenbrott till två års fängelse i tingsrätten men frikändes i hovrätten.
Foto: Polisen

I början av året åtalades han för att ha kastat en skarpladdad pistol i en soptunna när han jagades av polis på Skogskyrkogården i Stockholm. Tingsrätten dömde honom till två års fängelse för grovt vapenbrott.

För två veckor sedan rev Svea hovrätt upp domen och frikände Thrife. Domstolen ansåg inte att det var helt styrkt att det var han som kastade pistolen i papperskorgen.

– Jag blev ju frikänd, så jag är oskyldig på den fronten. Jag skulle inte säga att jag har varit kriminell men alla har ju sina upp- och nedgångar i livet. Alla har ju haft sina dåliga dagar, säger Thrife.

Han berättar att musiken och framgångarna han har nått där har hjälpt honom in på en ny väg i livet.

– Jag ska satsa 100 procent. Jag tänkte bara köra på och ta över, köra framåt och inte tänka bakåt. Det kommer två nya singlar inom och kort och sedan ett album, det kommer att skaka hela branschen, säger Thrife.  

I ODZ:s musikvideo ”Kranen” klottrar maskerade personer ner ett helt tunnelbanetåg. Här skriver en person ”ODZ” på fönstret.
Foto: Youtube

ODZ: Vi är inte gangsters, vi bara pundar 

I Stockholms södra förorter finns också raptrion ODZ. Gruppens musikvideo ”Kranen” inleds med att ett helt tunnelbanetåg vandaliseras av klottrare. Gruppens låtkatalog, som har många miljoner spelningar på Spotify, kretsar framför allt kring narkotika.

Förra året slog polisen till när ODZ hade konsert tillsammans med artisten Frej Larsson i Stockholm. Ett 20-tal besökare greps av polis misstänkta för antingen innehav eller påverkan av narkotika.

– Det var totalt kaos. Vi tog massor av tunga droger i beslag och hade egentligen behövt vara tre gånger så många poliser på plats för att ha kunnat hantera situationen, sa Annika Ljung på Södermalmspolisens narkotikagrupp till Stockholm Direkt då.

I en intervju med GP har den utåt sett maskerade gruppen själva berättat om hur de ser på allmänhetens bild av dem:

– Jag förstår absolut att folk har problem med det och det är poängen. Vi vill väcka känslor hos folk. Om du sett våra videos förstår du att vi strävar efter att få fram en känsla genom att provocera. Sedan tycker vi om uppmärksamhet också för vi är ju musiker.

– Det är inte som att vi springer runt och skjuter folk. Vi är inte några gangsters, vi bara pundar.

”Den som är värst vinner”

Skribenten Hasan Ramic menar att den svenska gangsterrappen har genomgått en ”nyliberal metamorfos” och jämför med tidigare generationers rappare, som Ken och Kartellen, som politiskt lutade åt vänster.

– Det finns ingen uttalad politisk idé bakom knarkandet och rånandet längre. Kartellen lugnade ner sig efter ett tag och började skriva texter om Milton Friedman, säger han.

Vem var Milton Friedman?

Milton Friedman (1912–2006) var en amerikansk nationalekonom och statistiker som 1976 belönades med Nobelpriset i ekonomi. Han räknas som den främste monetaristen. Friedman förespråkade minskad statlig inblandning i ekonomin och var en av världens mest kända förespråkare av marknadsekonomi och avregleringar.

Källa: Nationalencykolpedin

Den svenska gangsterrappens innehåll har helt enkelt förändrats, menar han:

– Den har blivit innehållsmässigt råare, språkligt simplare och musikaliskt mer samtida. Antagligen för att utövarna är yngre och inte går igenom några äldre kulturella ”gatekeepers” som tidigare fanns där. Dessa brukade tidigare vara folk som satt på studioutrustning eller folk på skivbolag och inom medierna. Nu är produktionen strömlinjeformad, säger Hasan Ramic. 

– Sedan vad det gäller chockvärdet och råheten i texterna tror jag att det är lite av en tävling. Den som är värst vinner.

Tina Mehrafzoon
Foto: SR BILD

Musiken spelas också flitigt i Sveriges Radio. Just nu ligger både Einárs ”Katten i trakten” och ZE:s och Jiggz ”Ungefär” på P3:s spellista.

– Vi ska ju ge publiken vad de vill ha och det är klart att vi uppmärksammar det som är relevant och är på gång. Men jag tror inte att de har artisterna är särskilt beroende av traditionella medier, de verkar på helt andra premisser och har en helt annan typ av direktkontakt med sina fans, socialdigitalt, säger musikjournalisten Tina Mehrafzoon, som är programledare för ”Musikguiden” i P3.

P3 har inga problem med att spela musik som innehåller referenser till våld och droger. 

– Vi bedömer ju verken och där ska det finnas konstnärlig frihet, men det som jag jobbar allra hårdast med är att sätta saker i kontext. Om vi ska se på hiphop, och specifikt gangsterrap, som en konstform så handlar det ju om att skildra en viss typ av upplevelse, säger Tina Mehrafzoon.

– Vi kan inte heller dra gränser. Börjar man dra en gräns för någonting, var ska man sluta? Då kommer hela mitt jobb att gå ut på att bara diskutera eventuella gränser för när man ska sluta spela något. Det är historieberättande och vem är jag säga att den historien inte ska få berättas? 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/timeline/milstolpar-inom-gangsterrappen/