#Metoo – och nu då?

Cissi Wallin: ”Kvinnor borde få Nobels fredspris”

I samband med att #metoo briserade världen över valde Cissi Wallin att dela en post på Instagram – som satte stenen i rullning även i Sverige.

Ett år har gått, och Cissi Wallin tycker att det är dags att män tar ett större ansvar. Hon tar avstånd från anklagelsen att #metoo har skapat lynchmobbar.

– Vi går inte ut på gatorna och skriker och bråkar. Vi är tålmodiga och fredliga. Kvinnor borde på Nobels fredspris, säger hon.

Publicerad 12 okt 2018 kl 05.10

#METOO – OCH NU DÅ?

■■ I oktober 2017 skrev den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano en tweet om sexuella trakasserier och övergrepp, där hon uppmanade andra kvinnor att svara med “me too”.

■■ Efter New York Times avslöjanden om filmproducenten Harvey Weinstein blev rörelsen en feministisk jordbävning som spred sig över världen och ledde till debatt om mäns beteenden på arbetsplatser, på krogen, i relationer.

■■ Ett år senare intervjuar Expressen fem kvinnor som var – eller fortfarande är – i upp­ropets mitt.

■■ Hur ser de på rörelsen i dag? Har Sverige förändrats av #Metoo? Och: Vad händer nu?

För ett år sedan gick många kvinnor ut och berättade om sexuella övergrepp under hashtaggen #metoo. En av de som är starkast förknippad med uppropet i Sverige är medieprofilen och debattören Cissi Wallin, som skrev ett inlägg på Instagram vilket satte stenen i rullning.

Hur har det gångna året varit för dig?

– Det har varit väldigt omtumlande på gott och ont. Ibland surrealistiskt, men också tryggt eftersom stödet har varit stort. 

Du valde att berätta om ett övergrepp. Var det ett svårt beslut? 

– Nej, egentligen inte. Jag önskar att vi hade en värld där man lyssnar på kvinnor utan att behöva ta till drastiska metoder som att namnge någon offentligt. Det var en drastisk åtgärd som jag tyckte krävdes. Det handlar om mycket mer än bara mig. 

– Vi har försökt att prata fredligt och diplomatiskt i många år – ingen lyssnar. Men om man säger: ”Han gjorde det”, då stannar folk till. Jag menar inte att det är bra att bryta mot lagen, men civil olydnad handlar om att vilja förändra lagarna. Det är inte rimligt att 80 procent av Sveriges kvinnor upplever att de har varit med om sexuella övergrepp på något sätt. 

Vi har försökt att prata fredligt och diplomatiskt i många år – ingen lyssnar.

Det har fått konsekvenser i form av att du riskerar åtal för förtal och ditt SVT-program stoppades. Var du medveten om att du tog en risk?

– Ja, det har jag varit hela tiden. Jag tycker inte det jag har gjort ska vara brottsligt, men jag står för att jag har gjort det och är beredd att ta konsekvenserna.

Var det värt det?

– Det har inte varit smärtfritt, men definitivt värt det. Främst med tanke på att kvinnor kommer fram hela tiden och berättar hur det jag gjorde har stärkt dem.

– Det har upptagit en stor del av livet, men jag har väldigt bra stöd av familj och vänner. Jag är på en plats i dag som jag inte var när jag var 21 år när det hände. Jag har haft möjlighet, ork och råd att ta fighten. 

Vad har du upplevt för besvikelser?

– Det är människor som har både makt och råd som inte sagt ett pip. De hade kunnat använda sin röst. Men många är mer rädda för att inte kunna betala sina bolån på överprissatta bostadsrätter, än att stå upp för något viktigt. De som hört av sig och velat hjälpa är kvinnor som ofta inte har så mycket. Logiskt borde det vara män som inte är svin som backar.

I alla revolutioner är retoriken densamma: att det har gått för långt, att det är lynchmobbar, att det är anti-demokratiskt.

#metoo har bland annat anklagats för att skapa lynchmobbar. Hur ser du på kritiken?

– I alla revolutioner är retoriken densamma: att det har gått för långt, att det är lynchmobbar, att det är anti-demokratiskt. Ett klassiskt grepp, man är rädd för att makten ruckas.

– Men hur många män i Sverige har blivit outade jämfört med alla anonyma vittnesmål? Det är otroligt få män som har blivit uthängda. Det är en liten klick kända män som har blivit av med jobben och tycker jättesynd om sig själva nu och förstår inte att deras egna agerande har bränt deras förtroendekapital. Det är ingen mänsklig rättighet att få skriva i en stor tidning eller vara programledare i tv.

– Vadå lynchmobb? Det är skitsnack. Trots all den här skiten fortsätter vi att vara sansade och sakliga. Saklig kritik är inte lynchmobbar eller drev.

undefined

Författaren Katarina Wennstam.

Foto: HENRIK JANSSON

Vad tycker du behöver hända framåt? 

– Vi har skrapat på ytan. Det är som Katarina Wennstam säger: Alla känner någon som varit utsatt, ingen känner en förövare. Synen på vem som är kapabel att begå ett övergrepp måste förändras.

– Män behöver börja ta fighten också. Många män blev geniunt chockade under metoo och förstod inte hur illa det var. Men börja lyssna, fråga kvinnor i din närhet. 

– Jag har gott hopp om den nya generationens män, men från de i min ålder har det tyvärr varit ljummet. Det är deppigt, men de har inte den erfarenheten av sexuellt förtryck eller övergrepp. Det är dags att sätta sig in i det och börja förstå.

 

LÄS MER: Alice Bah Kuhnke: ”Kampen måste pågå överallt och hela tiden”

LÄS MER: Anja Pärson: ”Det har blivit en förändring, men vi får inte slappna av”