Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protester mot svenska filmen: ”Så mycket hat”

Ett stort antal demonstranter fanns på plats för att protestera mot svenska filmen ”And then we danced”. Foto: ZURAB TSERTSVADZE / AP TT NYHETSBYRÅN

Det utbröt stenkastning och slagsmål när det svenska Oscarsbidraget ”And then we danced” visades i Georgien.

Högerextrema demonstranter fanns på plats för att protestera mot filmens HBTQ-tema – och tolv personer greps av polis. 

Det var i slutet på augusti som ”And then we danced” blev valt som Sveriges officiella Oscarsbidrag. Filmen handlar om dansare i Georgien och har en kärlekshistoria mellan två män som berättarmässigt nav. 

När filmen i dag hade premiär i Georgien fanns högerextrema krafter på plats för att protestera emot innehållet, rapporterar TT. Tolv personer ska ha gripits och en kvinna ska ha fått en sten kastad i huvudet.

”Känner mig chockad”

SVT har pratat med filmens regissör Levan Akin, som tidigare bland annat regisserat ”Äkta Människor” och ”Cirkeln”. 

– Det är hjärtskärande, jag känner mig chockad. Det är så mycket hat, säger regissören Levan Akin till SVT:s Kulturnyheterna. 

Visningen av filmen blev dock av som väntat. 

– Alla har ju tagit sig dit för att se filmen och det känns jättehoppfullt och fint. Jag har sett klipp inifrån visningen och det har gått jättebra. Jag hoppas att kärleken sprider sig ut ur salongen, säger Akin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.