Promoes oväntade livsändring: Byter bana – blir jurist

Mårten Edh, numera inte bara musikern Promoe, utan även jurist – med ambitioner att bli advokat.
Foto: LENNART REHNMAN

Mårten ”Promoe” Edh har gått hårt åt politiker, staten, orättvisor och andra brännande ämnen i sin musik och i offentligheten.

Nu har Looptroop Rockers frontman tagit anställning som jurist.

– Det var inte alls min tanke att jag skulle jobba med det här, säger han.

Men vad händer med musiken nu?

2016 tog livet för Mårten ”Promoe” Edh, 45, soloartist, men främst känd som frontman för Looptroop Rockers, en något oväntat vändning.

Han bestämde sig för att börja studera juridik.

Och fem år senare är artisten nu nybakad jurist.

I förra veckan meddelades att han har anställts av advokatbyrån Hurtig & Partners i Malmö.

– När jag började plugga såg jag mig själv som 100 procent musiker och ville få nya intryck, ny kunskap, som egentligen skulle kunna användas i musikaliska sammanhang. Och jag tänkte att det kan vara något kul att lära sig på sidan av. Det var inte alls min tanke att jag skulle jobba med det här, säger Promoe till Expressen.

https://www.instagram.com/p/CTeYx5QIKLr/

Politiken möter musiken

Men samtidigt blev artistkarriären allt mer slitsam, eller ”inte så jävla enkel” som Promoe beskriver det. Och så en pandemi på det. Och det faktum att juridikstudierna blev allt mer intressanta.

Så Promoe hängde kvar.

– Jag och vi i Looptroop har ju hållit på i över 20 år. Det händer inte lika mycket där, så då är det bra tajming på något sätt. Speciellt på slutet med corona, säger han, och fortsätter:

– Sedan har jag i efterhand ändå tänkt att det här är ett annat verktyg för att kämpa för samma saker som jag har försökt göra med musiken. Kämpa för rättvisa och försöka förstå världen och göra något positivt i den.

Promoe har tidigare släppt singeln ”Folkmordsmiljonären”, där han går till angrepp mot tidigare utrikesminister Carl Bildt, vilket fick Aftonbladets Fredrik Virtanen att kalla det hela för förtal i SVT. Och i ”Den ljusnande framtid” riktade sig artisten mot den omtalade FRA-lagen, och förklarade i intervjuer att det är viktigt att ”vi inte ger upp våra fri- och rättigheter”.

Utöver i musiken har du ofta uttalat dig kring djurrätt, miljöfrågor och andra rättvisefrågor i intervjuer.

– Ja precis. Och kriminalitet, och de orättvisor och ojämlikheter som leder fram till kriminalitet också.

Du ska nu arbeta som biträdande jurist. Vad innebär det?

– Det kan innebära ganska mycket olika, beroende på vilken bana man ger sig in på. Det här är en brottmålsbyrå men det tar ett tag innan jag kan börja försvara människor. I början, för mig, kommer det innebära att jag ska försöka samla på mig en massa erfarenhet för att kunna göra ett bra jobb. Börja så enkelt som det går och bygga erfarenhet för att sedan, eventuellt, om ungefär tre år, söka och bli advokat.

Promoe i Västerås, sommaren 2008.
Foto: KRISTOFFER HASSELBERG / STELLA PICTURES KRISTOFFER HASSELBERG

Promoe har tidigare, i samband med juridikstudierna, engagerat sig i Oskyldighetsprojektet, där man jobbar för resning för oskyldigt dömda.

En fråga som han brinner för.

– Ja men verkligen. Det är väl på något sätt den yttersta orättfärdigheten från statens sida, och det som vi tror att vårt system är byggt för att undkomma: Att hellre fria än fälla och alla de inbyggda rättsäkerhetsaspekter som gör att vi tror att folk inte ska sitta oskyldigt dömda. Det finns väl ingen klar statistik på det men jag tror att många gör det, och jag tror att det är viktigt, både för de individernas skull men också om det ska finnas någon slags tilltro till ett sånt system.

Vad har du fått för reaktioner på ditt nya yrkesval?

– Bara positivt egentligen. Jag har mest kollat på min egen Instagram, där det är folk som följer för att det jag gör är bra, rent musikaliskt, så de tycker att det är kul. 

Hoppas att Promoe ska lösa Palmemordet

De senaste dagarna har nyheten om Promoes nya karriärval blivit en rejäl snackis i sociala medier, även om artisten själv inte har märkt av det. 

På Twitter har personer skojat om att Promoe förhoppningsvis kan lösa mordet på Olof Palme en gång för alla.

En oväntad livsvändning för andra, möjligtvis – men inte för Promoe själv.

Varför tror du att människor är så förvånade?

– Jag vet inte. Om folk är förvånade så skulle jag tänka att det har att göra med det ovanliga att byta karriär. Även om jag själv kan se en röd tråd från det jag försöker göra med musiken. Men för många som inte är jag kanske det verkar som att musik och juridik är två väldigt skilda grejer. Men jag har inte fått den reaktionen att folk är överraskade. Jag har mer fått reaktionen att det passar. Det kanske hade varit mer förvånande om jag sökte mig till åklagare eller domare med tanke på hur kritisk jag har varit mot rättssystemet.

Promoe, 2006.
Foto: LENNART REHNMAN

Framtiden för musiken

Även om Mårten Edh nu satsar på juridiken på allvar är Promoes musikaliska karriär långt ifrån över.

I fredags hade Looptroop Rockers sin första spelning på närmare två år.

– Det var magiskt, det var helt overkligt. Sådana där grejer man har tagit helt för givet när man spelar varje helg eller varje dag flera veckor i sträck, säger Mårten Edh och beskriver känslan av att röra sig i den miljön igen.

– Jag såg våra mikrofoner och monitorer, som hade våra namn på, och.... ”shit”. Det var en liten detalj men det fick mig att känna att ”det är på riktigt”. Det var lite förvirrade mellansnack och så där men låtarna satt jävligt bra, det sitter i ryggraden, fortsätter han.

Och på fredag släpper Promoe en ny singel, solo, på Spotify: ”The truth will never let you sleep”

– En slags inspiration och hyllning till BLM-rörelsen. Och en uppmaning till oss vita att förstå att vi har en viktig roll i kampen mot rasism, för det rasistiska systemet är något som vi tjänar på, det är byggt i vårt namn även om vi kan vara kritiska mot det. Så vi kan inte luta oss tillbaka och tänka att det är någon annans kamp. Det systemet är något som vi har stort ansvar, kanske störst ansvar i, att bryta ner. Så det ska bli skitkul att se hur den tas emot, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.