Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Programledarnas sorgsna farväl – till "Äntligen hemma"

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: MARTIN CEDERBLAD / -
Foto: TV4 / TV4
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Efter skandalen kring Martin Timell – här är TV4:s nya besked om framtiden för "Äntligen hemma" – en viktig kassako för kanalen sedan 20 år tillbaka.

Nyligen samlades "Äntligen hemma"-medarbetarna för att ta farväl av sitt program.

"Det var många som var ledsna", skriver Elsa Billgren i sin blogg.

Det har nu gått några veckor sedan TV4, efter att skandalen kring Martin Timell avslöjades i Expressen, beslutade sig för att bryta programledarens kontrakt, som sträckte sig till 2020.

Nu kommer TV4 med ett nytt besked – det finns inga planer på att återuppväcka "Äntligen hemma".

"Just nu finns det inga sådana planer", skriver TV4:s programchef Anna Rastner i ett sms.

TV4 har också lyft "Äntligen hemma" ur tablån samt stoppat inspelningarna av fyra avsnitt som ännu inte var inspelade. Kanalen har vidare tagit bort "Äntligen hemma" både från sin tablå och från TV4 Play. Därmed är programmet – TV4:s stora kassako sedan 1997 – helt raderat.

LÄS MER: Martin Timell polisanmäld för våldtäkt


Beslutet har också inneburit att medarbetarna i "Äntligen hemma", som exempelvis Elsa Billgren, behöver hitta nya jobb. Under torsdagen anordnade ex-kollegerna en middag där de tog farväl av varandra – och "Äntligen hemma". På middagen medverkade bland andra Bosse Rappne och Karin Mannerstål.

"Det var många som var ledsna. Men också mycket glada miner. Julia hade nämligen klippt ihop ett film- och bildspel från alla åren vi jobbat ihop", skriver Elsa Billgren på sin blogg.

"Resten är tydligen tv-historia"

Förutom mat bjöds det på vin, bubbel och visning av tillbakablickarna från "Äntligen hemma".

"Sen hölls det tal. Bosse berättade om hur det var för 15 år sedan när alla skulle ha puder och hur han hade glömt sitt en dag. På vägen hem för att hämta såg han en skylt där det stor salong och resten är tydligen tv-historia. Jag hade gärna sett Bosse i full make", skriver Elsa Billgren och fortsätter:

"Vid 23 var jag hemma igen. Det är en dag i morgon också som det heter. Fast inte med Äntligen Hemma. Den resan är över nu. Fint att få krama mina gulliga kolleger hej då", skriver Elsa Billgren.

LÄS MER: TV4:s beslut om de andra profilerna


Den före detta TV4-profilen Martin Timell är just nu föremål för en polisutredning gällande en misstänkt våldtäkt på en personalfest på programledarens lantställe på Mjölkö 2008.

Kvinnan, som efter det misstänkta sexuella övergreppet jobbade vidare som produktionsassistent med "Äntligen hemma" i tre säsonger, larmade TV4-ledningen flera gånger – men menar att ingenting gjordes.

 – De kan inte sitta och vara ångerfyllda, de har haft tre gånger på sig att ta det vidare. De har haft tre gånger på sig att polisanmäla det här och avsätta Martin Timell, sa hon till Expressens Malin Roos i oktober.

Kanalchef Fredrik Arefalk och innehållsdirektör Åsa Sjöberg kände båda till incidenten i badtunnan – men valde att inte agera. Våren 2016 utfördes en internutredning kring arbetsmiljön på "Äntligen hemma" – TV4 valde då att låta Martin Timell fortsätta arbeta för kanalen. Det är något som väckt hård kritik både internt och externt.

– Jag tycker att de ska bort alla tre – in med nytt friskt blod och vänd upp och ner på den här skutan. De håller varandra om ryggen och gör allt för att behålla sina jobb, sa TV4-profilen Lulu Carter, en av de kvinnor som vittnat om Martin Timells sextrakasserier, nyligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.