Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESFoto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
 Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: MARTIN CEDERBLAD / -Foto: MARTIN CEDERBLAD / -
 Foto: MARTIN CEDERBLAD / -
Foto: TV4 / TV4Foto: TV4 / TV4
 Foto: TV4 / TV4
Foto: MIKAEL SJÖBERGFoto: MIKAEL SJÖBERG
 Foto: MIKAEL SJÖBERG

Programledarnas sorgsna farväl – till "Äntligen hemma"

Publicerad

Efter skandalen kring Martin Timell – här är TV4:s nya besked om framtiden för "Äntligen hemma" – en viktig kassako för kanalen sedan 20 år tillbaka.

Nyligen samlades "Äntligen hemma"-medarbetarna för att ta farväl av sitt program.

"Det var många som var ledsna", skriver Elsa Billgren i sin blogg.

Det har nu gått några veckor sedan TV4, efter att skandalen kring Martin Timell avslöjades i Expressen, beslutade sig för att bryta programledarens kontrakt, som sträckte sig till 2020.

Nu kommer TV4 med ett nytt besked – det finns inga planer på att återuppväcka "Äntligen hemma".

"Just nu finns det inga sådana planer", skriver TV4:s programchef Anna Rastner i ett sms.

TV4 har också lyft "Äntligen hemma" ur tablån samt stoppat inspelningarna av fyra avsnitt som ännu inte var inspelade. Kanalen har vidare tagit bort "Äntligen hemma" både från sin tablå och från TV4 Play. Därmed är programmet – TV4:s stora kassako sedan 1997 – helt raderat.

LÄS MER: Martin Timell polisanmäld för våldtäkt

 

Beslutet har också inneburit att medarbetarna i "Äntligen hemma", som exempelvis Elsa Billgren, behöver hitta nya jobb. Under torsdagen anordnade ex-kollegerna en middag där de tog farväl av varandra – och "Äntligen hemma". På middagen medverkade bland andra Bosse Rappne och Karin Mannerstål.

"Det var många som var ledsna. Men också mycket glada miner. Julia hade nämligen klippt ihop ett film- och bildspel från alla åren vi jobbat ihop", skriver Elsa Billgren på sin blogg.

"Resten är tydligen tv-historia"

Förutom mat bjöds det på vin, bubbel och visning av tillbakablickarna från "Äntligen hemma".

"Sen hölls det tal. Bosse berättade om hur det var för 15 år sedan när alla skulle ha puder och hur han hade glömt sitt en dag. På vägen hem för att hämta såg han en skylt där det stor salong och resten är tydligen tv-historia. Jag hade gärna sett Bosse i full make", skriver Elsa Billgren och fortsätter:

"Vid 23 var jag hemma igen. Det är en dag i morgon också som det heter. Fast inte med Äntligen Hemma. Den resan är över nu. Fint att få krama mina gulliga kolleger hej då", skriver Elsa Billgren.

LÄS MER: TV4:s beslut om de andra profilerna


Den före detta TV4-profilen Martin Timell är just nu föremål för en polisutredning gällande en misstänkt våldtäkt på en personalfest på programledarens lantställe på Mjölkö 2008.

Kvinnan, som efter det misstänkta sexuella övergreppet jobbade vidare som produktionsassistent med "Äntligen hemma" i tre säsonger, larmade TV4-ledningen flera gånger – men menar att ingenting gjordes.

 – De kan inte sitta och vara ångerfyllda, de har haft tre gånger på sig att ta det vidare. De har haft tre gånger på sig att polisanmäla det här och avsätta Martin Timell, sa hon till Expressens Malin Roos i oktober.

Kanalchef Fredrik Arefalk och innehållsdirektör Åsa Sjöberg kände båda till incidenten i badtunnan – men valde att inte agera. Våren 2016 utfördes en internutredning kring arbetsmiljön på "Äntligen hemma" – TV4 valde då att låta Martin Timell fortsätta arbeta för kanalen. Det är något som väckt hård kritik både internt och externt.

– Jag tycker att de ska bort alla tre – in med nytt friskt blod och vänd upp och ner på den här skutan. De håller varandra om ryggen och gör allt för att behålla sina jobb, sa TV4-profilen Lulu Carter, en av de kvinnor som vittnat om Martin Timells sextrakasserier, nyligen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag