Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Programledarens stora fynd i "Antikrundan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anne Lundberg på plats på Sofiero gård utanför Helsingborg för inspelning av nästa säsong av "Antikrundan".
Foto: SVT
Det var många besökare på Sofiero gård utanför Helsingborg där nästa säsong av "Antikrundan" i SVT nu har börjat spelas in.
Foto: SVT
Anne Lundberg.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Nya säsongen av "Antikrundan" började spelas in under torsdagen -  på Sofiero gård utanför Helsingborg.

Programledaren Anne Lundberg har redan sett intressanta föremål.

– Min favorit än så länge är ett tebord med målade kakelplattor, föreställande Sofiero slott. Det var en bröllopsgåva från Höganäs keramik till Gustav VI Adolf när han gifte sig med Louise Mountbatten 1923, förklarar hon.

Under torsdagen började SVT spela in nästa säsong av sin långkörare "Antikrundan". Första plats där man gör nedslag blir Sofiero gård utanför Helsingborg.

Det blev succé redan från start, berättar programledare Anne Lundberg.


LÄS MER: Anne Lundbergs framtid i Antikrundan  


– Här är jättemycket folk. Vårt rekord i antal besökare är 2500 i Höganäs för några år sedan. Jag hoppas att vi slår det rekordet, förklarar hon.

Hela sällskapet som gör "Antikrundan" består av 30 personer från SVT, och 20 experter som värderar föremålen.

Alla besökare som kommer får sina värdeföremål bedömda av experterna. Här kan finnas riktiga fynd som är värda flera miljoner till föremål som knappt är värt något.

– Det har redan varit flera spännande föremål, säger Anne Lundberg.


Anne Lundberg om valen

Till varje inspelningsplats kommer i snitt 1000 personer, som har med sig fem föremål var. Det betyder att 5000 föremål kan värderas på en dag. De bästa av dessa får sedan vara med i tv. Men det är inte de dyraste föremålen som syns i tv. Andra aspekter är lika viktiga. 

Anne Lundberg förklarar att andra aspekter kan vara lika intressanta, som föremålets historia eller att personen som kommer med föremålet är spännande.


LÄS MER: Förvåningen över priset i "Antikrundan" 


På varje plats spelas två program in, som ska vara klara för sändning med tolv avsnitt med start i början av januari.

"Antikrundan" sändes första gången 1989. De första 11 åren leddes programmet av Jesper Aspegren, men sedan dess är det Anne Lundberg som lotsat tittarna bland föremålen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.