Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Programledaren berättar – lider av kronisk sjukdom

Programledaren och författaren Josefine Sundström led av trötthet och håravfall. Det tog sju år innan hon fick reda på att hon hade problem med sköldkörteln och måste äta medicin livet ut.
Foto: HELEN EDVALL
Nästa vår kommer hennes "Sagasagor" bli tv-serie.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Programledaren och författaren Josefine Sundström led av trötthet och håravfall.

Det tog sju år innan hon fick reda på att hon hade problem med sköldkörteln och måste äta medicin livet ut.

– Jag tappade håret och tänkte att det här hänger ihop med graviditeten. Jag pendlade i vikt och hade svårt med matlust, berättar hon.

Programledaren och författaren Josefine Sundström, 42, led av trötthet och håravfall. Samtidigt började hon pendla i vikt.  Sju år senare fick hon veta att hon hade problem med sköldkörteln och har nu fått medicin och mår bättre.

"Förutom att jag känner mig friskare och piggare har jag börjar få tillbaka håret. Detta gjorde att jag vågade fibbla med locktången för första gången på sju år, så länge har jag ju varit sjuk utan att veta om det (sköldkörtel-problem). Jadå, takterna med locktången satt i.", skriver hon på Instagram.

Josefine Sundström fick diagnos efter sju år

Nu berättar barnboksförfattaren och programledaren om symptomen som kom i samband med att hon fått sitt andra barn. Trots att hon började känna av trötthet och började tappa hår dröjde sju år innan hon fick sin diagnos, att hon har underproduktion i sköldkörteln.

– Jag har ganska hög arbetskapacitet och tål ganska mycket. Det kändes i mig, men jag sökte inte för det, berättar hon och fortsätter:

– Efter man får barn är man uppe på nätterna och så är man trött och jag fortsatte att vara trött, och jag tänkte att så här är det väl. Man har ansvar och man arbetar och stå i så tröttheten höll i sig. Jag tappade håret och tänkte att det här hänger ju ihop med graviditeten. Jag pendlade i vikt och hade svårt med matlust, berättar hon.

Hon sökte läkare först när hon upptäckte en stor knöl på halsen och började bli skakig och darrig – då fick hon reda på att hon hade en inflammation på sköldkörteln.

– Jag blev alldeles skakig och darrig på handen och fick en stor knöl på halsen. Då gick jag till doktorn. Då upptäckte man en inflammation och när man dämpade den satte man mig under kontroll och då visade man att jag var tvungen att äta Levaxin. Det förklarade allt, tröttheten och problemen med att fokusera, berättar hon.

https://www.instagram.com/p/BqJ-I4-hjaH/

Har fått stor respons

Josefine Sundström dolde ibland håravfallet med en keps på huvudet, men att nu berätta om problemen på sociala medier var inte något hon funderade över. Däremot blev hon överraskad över att hon fick så stor respons. Hon förstod att hon inte var ensam med att lida av den kroniska sjukdomen och hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra.

– Det stora var att många känner igen sig. Jag tänkte att det var en lite kul grej att jag lockat håret för första gången på sju år. Sedan jag flyttade i huset har jag inte använt locktången och det beror på att jag har tappat jättemycket hår och nu när det kommer tillbaka tyckte jag att det var en kul grej, berättar hon.

Josefine Sundström har jobbats om programledare i SVT och har lett program som "Voxpop" och "Melodifestivalen" 2001. Hon har även lett "Juniorjeopardy" och "När och fjärran" i TV4 och "Stjärnkockarna" i TV3.

2010 gav hon ut sin debutroman "Vinteräpplen" och är aktuell med barnböckerna Sagasagor, som även kommer som tv-serie nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.