Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMMarianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSENHär är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Profilens ilska mot Sverige: "Jag känner inte igen mig"

Publicerad

Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder.

Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten.

"Vart har medkänslan med människor omkring oss tagit vägen?", skriver hon på sajten News55.

I juli gjorde den mångåriga SVT-profilen Marianne Rundström sin sista sändning av "Gomorron Sverige". En månad tidigare hade hon lämnat in sin avskedsansökan i protest mot att SVT premierar yngre förmågor.

I dag är Marianne Rundström bland annat krönikör på sajten News55 som riktar sig till en äldre målgrupp och nu ger sig den tidigare SVT-profilen sig in i flyktingdebatten.

"Jag vet inte för vilken gång i ordningen den senaste tiden jag tänkt att iskylan sprider sig. I det solidariska land jag växte upp i och varit så stolt över. Ett land där vi bryr oss om våra medmänniskor och där medmänsklighet varit en av grundvalarna. Vad är det som gått sönder, vart har medkänslan med människor omkring oss tagit vägen?", skriver Marianne Rundström.

 

LÄS MER: Marianne Rundström slutar på SVT – sa upp sig i protest 

 

Bland annat tar hon upp demonstrationen på Medborgarplatsen för att låta ensamkommande barn stanna i Sverige i stället för att skickas tillbaka till Afghanistan.

"De första dagarna möttes den med stor uppmärksamhet. Och av iskallt hat. 'Ut med packet', skanderade motdemonstranter", skriver Marianne Rundström och fortsätter:

"Jag känner inte igen mig. Hur blev det så här? Jag gick i skola i Södertälje. Det var en tid när invandrarna behövdes för att hålla industrin i gång. Utan greker inga rullande Scania-bilar. Dom behövdes och fick sällskap av fler nationaliteter. Invandrarna har tvivelsutan berikat vårt land. På alla sätt. Även ekonomiskt. Efter en tids etablering får dom jobb och drar in pengar till statskassan som alla andra".

Marianne Rundström om tiggarna

Marianne Rundström diskuterar också tiggarnas situation i Sverige.

"Nu sitter en ny kategori på våra gator med sina utsträckta muggar. Att diskussionen nu handlar om att förbjuda romska tiggare talar sitt språk. Ingen vill väl se människor tigga på gatorna, men kan en störd gatubild rensas upp genom lagförning? Öppna dörrar och hjärtan har ersatts av förslag på förslag om hur vi ska stänga till och skicka tillbaks människor som, i dom flesta fall, tvingats hit. Hur vi ska bli av med dom, slippa hjälpa människor i nöd", skriver hon.

 

LÄS MER: Programledarens nya karriär efter 22 år på SVT 

 

Marianne Rundström ställer också en öppen fråga till svenska folket.

"Har människor verkligen blivit mer hårdhudade, egocentriska och mindre medmänskliga? Sprickor i den moral som förenat oss i det svenska folkhem jag blev vuxen i? Är det en tillfällig förändring i en osäker tid? Bäst att värna om sitt. Eller har någonting varaktigt förändrats i hur vi förhåller oss till nästan?".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag