Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilens ilska mot Sverige: "Jag känner inte igen mig"

Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten.
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Marianne Rundström anser att något i Sverige har gått sönder.

Här är den tidigare SVT-profilens känslosamma inlägg i flykting- och tiggardebatten.

"Vart har medkänslan med människor omkring oss tagit vägen?", skriver hon på sajten News55.

I juli gjorde den mångåriga SVT-profilen Marianne Rundström sin sista sändning av "Gomorron Sverige". En månad tidigare hade hon lämnat in sin avskedsansökan i protest mot att SVT premierar yngre förmågor.

I dag är Marianne Rundström bland annat krönikör på sajten News55 som riktar sig till en äldre målgrupp och nu ger sig den tidigare SVT-profilen sig in i flyktingdebatten.

"Jag vet inte för vilken gång i ordningen den senaste tiden jag tänkt att iskylan sprider sig. I det solidariska land jag växte upp i och varit så stolt över. Ett land där vi bryr oss om våra medmänniskor och där medmänsklighet varit en av grundvalarna. Vad är det som gått sönder, vart har medkänslan med människor omkring oss tagit vägen?", skriver Marianne Rundström.


LÄS MER: Marianne Rundström slutar på SVT – sa upp sig i protest 


Bland annat tar hon upp demonstrationen på Medborgarplatsen för att låta ensamkommande barn stanna i Sverige i stället för att skickas tillbaka till Afghanistan.

"De första dagarna möttes den med stor uppmärksamhet. Och av iskallt hat. 'Ut med packet', skanderade motdemonstranter", skriver Marianne Rundström och fortsätter:

"Jag känner inte igen mig. Hur blev det så här? Jag gick i skola i Södertälje. Det var en tid när invandrarna behövdes för att hålla industrin i gång. Utan greker inga rullande Scania-bilar. Dom behövdes och fick sällskap av fler nationaliteter. Invandrarna har tvivelsutan berikat vårt land. På alla sätt. Även ekonomiskt. Efter en tids etablering får dom jobb och drar in pengar till statskassan som alla andra".

Marianne Rundström om tiggarna

Marianne Rundström diskuterar också tiggarnas situation i Sverige.

"Nu sitter en ny kategori på våra gator med sina utsträckta muggar. Att diskussionen nu handlar om att förbjuda romska tiggare talar sitt språk. Ingen vill väl se människor tigga på gatorna, men kan en störd gatubild rensas upp genom lagförning? Öppna dörrar och hjärtan har ersatts av förslag på förslag om hur vi ska stänga till och skicka tillbaks människor som, i dom flesta fall, tvingats hit. Hur vi ska bli av med dom, slippa hjälpa människor i nöd", skriver hon.


LÄS MER: Programledarens nya karriär efter 22 år på SVT 


Marianne Rundström ställer också en öppen fråga till svenska folket.

"Har människor verkligen blivit mer hårdhudade, egocentriska och mindre medmänskliga? Sprickor i den moral som förenat oss i det svenska folkhem jag blev vuxen i? Är det en tillfällig förändring i en osäker tid? Bäst att värna om sitt. Eller har någonting varaktigt förändrats i hur vi förhåller oss till nästan?".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.