Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen sparkas av SR: ”Har för mycket makt”

Här är några av dagens största nöjesnyheter.
Thomas Deutgen får inte fortsätta med ”P4 Dans”.Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio
Sveriges Radio vill förnya dansbandsprogrammet.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dansbandsprofilen Thomas Deutgen får inte fortsätta som programledare för populära programmet ”P4 dans”.

Anledningen är att han har för mycket makt i branschen.

– Jag blev milt utryckt väldigt förvånad när Sveriges Radio ringer och säger att jag inte ska få fortsätta, säger Thomas Deutgen.

Thomas Deutgen har lett ”P4 dans” sedan 2008 och jobbat med Sveriges Radio i 25 år. Men nu är det slut efter att han inte fått sitt kontrakt med företaget förlängt.

Anledningen är att programmet ska förnyas och att SR menar att Deutgen har för stor makt i dansbandsvärlden, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Jag har gjort programmet precis enligt den beställning som Sveriges Radio gav mig i maj 2008. Den återkoppling som jag har fått från chefer har bara varit positiv, säger Thomas Deutgen.

Thomas Deutgen petas från ”P4 Dans”

Utöver att leda programmet, som har omkring 390 000 lyssnare varje vecka, skriver Thomas Deutgen själv musik och anordnar konserter och evenemang med bland andra Lasse Stefanz.

Kan du ändå förstå anledningarna som du fick höra?

– Jag kunde förstå det om vi hade haft en diskussion och de under flera år hade diskuterat med mig. Då hade jag varit tvungen att fatta ett beslut, men eftersom Sveriges Radio bara sagt att jag är en bra programledare, så tycker jag att det är väldigt illa skött, säger Thomas Deutgen.

Dan Granlund, kanalansvarig för P4 på SR, bekräftar för Aftonbladet att Deutgens position i branschen är en av anledningarna till att han inte får fortsätta.

– Ja. Thomas skriver en hel del musik själv och han jobbar dessutom med flera av de mest populära banden. Så var det inte när vi började utan den verksamheten har ökat från hans sida. Det tycker jag blir problematiskt för oss. Jag får en del klagomål från branschen, säger han till tidningen.

”P4 Dans” ska förnyas

Han säger också att det är dags att förnya programmet efter 11 år, men att satsningen på dansband fortsätter.

Thomas Deutgen ser det själv som att han fått sparken.

– Det är ju så de kan uttrycka det väldigt vackert, att det är klart att jag inte fått sparken, för de har bara valt att inte förnya mitt kontrakt. Men det är bara en tjusig omskrivning.

Nu kommer han att fortsätta med sina övriga projekt och om han återvänder till SR är helt upp till radiokanalen.

– Det ska bli mycket intressant att se vad det nya dansbandsprogrammet kan tillföra för jag vet att det är väldigt svårt att hitta radioproducenter som kan dansband, säger han.

”P4 Dans” fortsätter med Thomas Deutgen till april i år, då han gör sitt sista program.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.