Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen lämnade SVT efter familjekravet: ”Inte okej”

Lina Thomsgård och Kristofer Lundström har båda programlett ”Kobra” i SVT.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Lina Thomsgård är kritisk till SVT:s agerande i samband med hennes graviditet – ”man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och ha kvar sitt jobb”.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Lina Thomsgård lämnade rollen som programledare för ”Kobra” efter ett krav från SVT hon vägrade bemöta.

Nu öppnar hon upp om det abrupta avslutet.

– Man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och ha kvar sitt jobb, säger hon i podcasten ”Värvet”. 

Lina Thomsgård, 40, har tidigare figurerat i rutan som programledare för kulturmagasinet ”Kobra” på SVT i fyra säsonger. Men 2017 slutade hon plötsligt på kanalen. 

Nu berättar Lina Thomsgård i ”Värvet” om SVT:s krav på henne – som fick henne att kasta in handduken.

2016 blev Lina Thomsgård gravid med sitt första barn. Trots en tuff graviditet arbetade hon under tiden, men beslöt sig för att ta föräldraledigt några månader efter sonens kommande födsel i maj 2017. 

När hon berättade om sitt beslut till arbetskolleger och chefer möttes Lina av ett oväntat krav från SVT – jobbet eller föräldraledighet.

– Då fick jag höra ”Det var ju tråkigt, det här har ju gått jättebra. Vi vill hemskt gärna att du fortsätter men då är det nog bra om du är här i höst”, säger hon till Kristoffer Triumf i podcasten ”Värvet”.

Lina Thomsgård om avslutet med SVT: ”skitledsen”

Lina Thomsgård blev förtvivlad av bemötandet, och beslutade sig för att familjen kommer först. 

– Jag tänkte att jag skulle ta den striden, men orkade inte. Jag sa att jag var skitledsen och att det inte var okej, förklarar hon i ”Värvet”.

Trots behandlingen förde Lina en god dialog med SVT och föreslog själv sin efterträdare Parisa Amiri, 28, som fick uppdraget den sista schemalagda säsongen innan ”Kobra” sedan lades ner efter sjutton år i rutan. 

 

 

Efter händelsen började Lina Thomsgård reflektera över hur gravida kvinnor behandlas i arbetsmiljö, och avslutet skavde i henne. Hon tog upp problematiken med flera medarbetare och chefer som reagerade kraftigt – varpå flera tänkte agera för att detta inte skulle ske igen. Men Lina är osäker om något verkligen ändrat.

– Man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och ha kvar sitt jobb. Det var så många tidningar som ringde mig efteråt. Journalister jag känner som är jättebra och ville att jag skulle prata om det i tidningarna och så sa jag ”Nej, det här har gått jättebra. Det ska bli så kul att se Parisa”, ljög jag säger hon i podden och fortsätter:

– Jag satt och var skitledsen. I resten av mitt liv kommer jag tycka att det var tråkigt att jag behövde välja mellan att vara hemma med mitt barn eller fortsätta jobba.

SVT efter kritiken – ”Kobra” skulle läggas ner

SVT:s HR-chef Therese Östling Waller meddelar till Expressen att hon inte kan uttala sig i detalj kring enskilda personalfrågor, men tillägger i ett sms att ”det är tråkigt att hon inte tycker att det blev ett bra avslut”. 

”I det här fallet rörde det sig om programmet Kobra som det fanns planer på att lägga ned vid det aktuella tillfället. Detta valde SVT att informera om vid mötet. Programmet lades sedan ner, och då fanns inte det uppdraget kvar att komma tillbaka till.” skriver Therese Östling Waller i sms.

Expressen har varit i kontakt med Lina Thomsgård som inte vill kommentera ytterligare.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.