Professorernas ilska mot julkalendern i SVT

Svenska professorer reagerar på hur de framställs i årets julkalender.

De menar att professor Styregaard, spelad av Eva Rydberg, förstärker nidbilden av en "virrig excentrisk person" – något som sänker statusen för naturvetenskapliga yrken.

"Bilden som förmedlas är att dessa områden är tråkiga, svåra, nördiga och de som råkar vara intresserade är töntar och asociala individer" skriver en lektor och två professorer i en debattartikel i DN.

Årets julkalender, Jakten på tidskristallen, är ett sci-fi äventyr som handlar om att rädda världen. Men forskare från Chalmers tekniska högskola och Linköpings universitet hävdar nu att julkalendern "skadar mer än den roar". 

I en debattartikel i Dagens Nyheter går akademikerna till angrepp mot att professor Siv Styregaard, spelad av Eva Rydberg, förmedlar en nidbild av yrkeskåren.

"Vilken bild förmedlar då årets adventskalender av professor Styregaard? Jo, en virrig, excentrisk person, dessutom med rufsigt hår och märklig klädsel, bland annat en stor gryta hängande i bältet" skriver de. 


LÄS MER: Tittarna sågar årets julkalender 

SVT riskerar att avskräcka unga från teknik och naturvetenskap

Skribenterna menar att den seglivade, stereotypa "professor Balthazar"-bilden är felaktig. 

"Julkalendern är ett tydligt exempel på att medier allt oftare förmedlar en nidbild av forskare, vilket ger barn och allmänhet en negativ inställning till de för Sveriges framtid fundamentala kunskapsområden som matematik, programmering, naturvetenskap och teknik. Bilden som förmedlas är att dessa områden är tråkiga, svåra, nördiga och de som råkar vara intresserade är töntar och asociala individer, alltifrån barn till professorer" skriver Marie Rådbo, Pernilla Wittung Stafshede och Anders Ynnerman.

Man är även kritisk till att programmerare framställs som att de varken har humor eller vänner i julkalendern.

Anledningen till forskarnas kraftiga reaktion är att det finns ett ökat behov av naturvetare och tekniker. Man behöver därför stimulera unga personer att intressera sig för dessa områden. 

"Samhällsutvecklingen sker inte med magi, tarotkort eller hokuspokus", skriver de. 

LÄS MER: Har du koll på julkalendern genom åren? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.